MTA: 40 000 tuludeklaratsiooni on veel esitamata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Sander Ilvest

Maksu- ja tolliamet ootab enne 31. märtsil saabuvat tuludeklaratsiooni esitamise tähtaega veel eeldatavalt 40 000 deklaratsiooni.

Maksu- ja tolliametile on eelmise aasta tuludeklaratsiooni esitanud juba 617 387 inimest, kuid kohustus tuludeklaratsioon esitada on veel vähemalt 14 300 füüsilisest isikust ettevõtjal.

Deklaratsiooni esitanutele tagastatakse tulumaksu 91 miljonit eurot ja juurde tuleb maksta 19,7 miljonit eurot. Tagastatud on tulumaksu 79,6 miljonit eurot.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul on viimastel aastatel keskmiselt 600 000 esitatud deklaratsioonist umbes 11 000 esitatud peale tähtaega. «Kui eelmisel aastal teeniti tulu, mis on maksustamata, siis tasub see kindlasti enne tähtaega deklareerida, et järgmisel aastal, kui oodatakse tulumaksu tagastust, saaks selle kiirelt kätte,» lisas Udde.

FIE-del on ka oluline meeles pidada, et tuludeklaratsiooni põhivorm A ja vorm E on vaja esitada kõikidel juhtudel ja pole oluline, kas ja kui palju ettevõtlusest tulu saadi. Juhul, kui ettevõtlustulu ei saadud, tuleks esitada vorm E nullidega. Deklaratsiooni peab esitama ka siis, kui ettevõtlus 2015. aastal katkestati või lõpetati. Vormil E saab andmed esitada ka eraisik, kes ei ole ennast füüsilisest isikust ettevõtjana registreeritud, kuid on saanud maksustamisperioodil ettevõtlustulu.

Inimestel, kes pole veel oma tulumaksu tagastust saanud ja samas on juba esitanud lisadokumendid, palub amet varuda kannatust, kuna dokumentide läbivaatamine võtab aega. Deklaratsioonide kontrollimahtu on eelkõige suurendanud selliste deklaratsioonide kasv, kus on esmakordselt deklareeritud eluasemelaenu intressid ja mis lähevad selle tõttu ka kõik täiendavasse kontrolli.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest ja helistades infotelefonidele 880 0810 või 880 0811.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles