Vaata, milliseid uunikumtelefone eestlased ikka veel kasutavad (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motorola 1000 telefon.
Motorola 1000 telefon. Foto: Tele2

Kuigi tehnika viimase sõnaga on tänapäeval raske sammugi pidada, on nii mõnegi mobiilikasutaja kätte jäänud veel nostalgilisi 90-ndatest pärit telefone.

Tele2 pressiesindaja Hans Saarvelt sõnas, et nende võrgus on praegu käibel tõelisi uunikume – näiteks Motorola 1000, Motorola D160 ja vana hea Nokia 5110, samuti Nokia autotelefon Nokia 6090. 

«Osad vanad mudelid olid oma lihtsuses väga töökindlad ja mõni inimene kasutab tõesti seadme selle loomuliku lõpuni. Põhjused on igaühel isiklikud, mõni põhimõttest jääda turvalise valiku juurde, mõni nostalgiast ja mõned ilmselt ka juba vau-efektist, mida rariteet lauale pannes tekitab,» kirjeldas ta.

Foto:
Foto: Foto: Tele2

Ka Elisa klientide kasutuses olevad vanimad telefonid kattuvad Tele2 nimetatuga. «Elisas on kliente, kes kasutavad 1992. aastast pärit n.-ö. kohvriga mobiiltelefoni Motorola 1000 ning aastast 1994 pärinevad sellised telefonimudelid nagu Nokia 2010 ja Nokia 2110,» nimetas Elisa tooteturunduse osakonnajuht Mailiis Ploomann.

Ploomann viitas siiski, et Eestis on juba üksjagu eakamaid inimesi, kes kasutavad nutitelefone väga julgelt, eelistades nuputelefonilt nutitelefonile üle minna nende suurte ja kirgaste ekraanide tõttu, millelt on lihtsam numbreid valida ja sõnumeid saata. «Erinevalt tavakasutajast ei innusta vanemaealisi telefoni välja vahetama mitte uus nutitelefoni mudel, vaid pigem see, et olemasolev enam ei toimi või on vanemate telefonide ekraanilt väga raske infot näha,» avaldas ta.

Nuppudega kõnetelefonide kasutajaid on Ploomanni sõnul igas vanuses, kuid rohkem on neid näha 45+ segmendis. «Ka seal väheneb nende kasutajate arv suhteliselt kiiresti ja seda just varem välja toodud põhjustel. Nuputelefonid on jäämas pigem teiseks telefoniks, mida kasutatakse matkama minnes või näiteks õues aiatöid tehes,» rääkis ta.

Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf nõustus samuti, et kuigi soodsad ja suurte nuppudega telefonid on endiselt seenioride seas nõutud kaup, siis mida aeg edasi, seda rohkem näeb ka nende kasutuses erinevaid nutiseadmeid. «Ka 4G interneti kasutamist ei saa selle sihtrühma puhul alahinnata - vahel tullaksegi esindusse sooviga soetada näiteks tahvelarvuti, et laste ja lastelastega Skype'i kaudu ühenduses olla, ühiselt pilte vaadata vms,» kirjeldas ta.

Neudorfi sõnul on Telia klientide kasutuses veel näiteks järgmisi uunikumtelefone:

  • Nokia 1610 – 1 kliendil (väljalaskeaasta 1996)
  • Nokia 1611 – 9 kliendil (1997)
  • Ericsson 388 – 4 kliendil (1995)
  • Nokia 2110 – 3 kliendil (1994)
  • Nokia 2010 – 3 kliendil (1994)
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles