Bussiettevõtja: töötavad pensionärid moonutavad tööturgu

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mootor Grupi kontserni omaniku Hugo Osula sõnul kasutatakse eriti maakonnaliinidel meeleldi tööjõuna eakaid mehi, sest tänu pensionile peab neile maksma vähem palka kui noortele.

70-aastased ja vanemad sohvrid on selles ettevõtlusharus tavalised. Niisiis on saadav pension sellistele roolikeerajatele palgalisana juba vaikimisi ette nähtud.

«Tuleb ette, et ametlikult makstakse neile ametiühingutega kokku lepitud minimaalne palk, sellele lisaks võib kukkuda midagi sularahas ka kassast. Koos pensioniga tuleb aga sissetulek 12 000 krooni ringis kuus puhtalt kätte ja elul pole väga vigagi,» selgitas Osula.

Niisiis pole Osula jutu järgi õige väita, nagu oleks töötavale inimesele pensioni maksmine põhjendamatu vaid kõrgepalgaliste puhul. Pensionärid on valmis töötama väikse palgaga sageli just seetõttu, et nad saavad ka pensioni.

Osula hinnangul on tulemuseks tööjõuturu moonutamine nooremaealiste kahjuks – bussiturule ei tule ka järelkasvu, sest enam kui 70-aastased mehed keeravad rooli seni kuni tervis lõplikult üles ütleb.

Töötavale inimesele ei tuleks Osula väitel pensioni maksta. «Olen seda arvamust avaldanud ka mõnele tipp-poliitikule, aga reeglina on nende reaktsioon jäik – keegi ei taha valijatega tülli minna.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles