«TEA entsüklopeedia» tellijatel on õigus saada raha tagasi

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijal on olulise lepingurikkumise puhul õigus lepingust taganeda, antud juhul võimalus valida, kas küsida raha tagasi veel ilmumata või kõikide komplekti kuuluvate teoste eest.
Tarbijal on olulise lepingurikkumise puhul õigus lepingust taganeda, antud juhul võimalus valida, kas küsida raha tagasi veel ilmumata või kõikide komplekti kuuluvate teoste eest. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tarbijakaitseametile on laekunud mitmete tarbijate pöördumised, mis on seotud AS-i TEA Kirjastus väljaantava «TEA entsüklopeedia» tellimise ning lepingust tulenevate kohustuste täitmata jätmisega.

Amet juhib tähelepanu, et kui üks lepingupool ehk võlgnik on oma kohustust rikkunud, võib võlausaldaja nõuda kas kohustuste täitmist või taganeda lepingust. Alus lepingust taganemiseks on siis, kui teine lepingupool on lepingust tulenevaid kohustusi oluliselt rikkunud. Olulise lepingurikkumine tähendab, et kohustuse rikkumise tõttu jääb kahjustatud lepingupool olulisel määral ilma sellest, mida ta õigustatult ootas.

Antud juhul on TEA kirjastus andnud tarbijakaitseametile teada, et seda raamatusarja ei ole plaanis edaspidi paberraamatuna avaldada. Kuna TEA Kirjastuse väljaantava «TEA entsüklopeedia» puhul tegemist teoste tervikliku komplektiga ning nende entsüklopeediate osas, mida enam ei avaldata paberväljaandena, on tarbijatel õigus tagasi saada nende eest tasutud ostusumma. Samuti on lepingu rikkumise korral tarbijal õigus tagastada juba kätte saadud «TEA entsüklopeedia» köited ja saada tagasi kogu ostusumma.

Lepingu rikkumise korral on tarbijal õigus esitada lepingust taganemise nõue ettevõtjale. Vastuväidete ja nõuete esitamiseks tuleks tarbijatel pöörduda kirjalikult aktsiaseltsi TEA Kirjastus poole e-posti teel aadressil info@tea.eu.

TEA kirjastuse juhatuse esimees Silva Tomingas ei mõista, miks tarbijakaitseamet edastas teate kirjastuse saneerimismenetluse kohta kõige tundlikumal ajal. Saneerimiskava on koos ja nüüd oodatakse heakskiitu võlausaldajatelt, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Tominga sõnul on tarbijakaitseameti teade tekitanud paraja kaose ning vastamist vajab mitusada selleteemalist e-kirja.

«Nüüd on päästetud lahti nagu mingi džinn ja antud katteta lubadusi meie tellijatele. Kui juhtub nii, et saneerimist ei tule, ükskõik, mis selle praegu pühjustab, siis oleme me tellijatele selgelt öelnud, et meid ähvardab pankrotisituatsioon ja kui see ähvardab, siis on kõige nõrgemas osas ju tellija,» ütles Tomingas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles