Lugeja küsib: kas minu enda tehtud pardasalvestuse alusel saab mind süüdistada? (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardakaameraid ei kasuta mitte ainult politseinikud, vaid ka tavalised autojuhid.
Pardakaameraid ei kasuta mitte ainult politseinikud, vaid ka tavalised autojuhid. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Tänapäeval kasutavad paljud autodes pardakaameraid ja mootorratastel kiivrikaameraid. Kas politseil või muul ametnikul on õigus kasutada minu enda filmitud materjali minu süüdistamiseks, kui olen teinud midagi valesti ja see jäi videosse (näiteks keegi vaatab mu videot ning kaebab ametnikule). See materjal on avalikult saadaval näiteks Youtubes. Kas on võimalik ja mille alusel on võimalik süüdistada?» küsib lugeja.

Vastab Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Politsei kogub iga juhtumi lahendamiseks erinevaid tõeneid. Üks selline võib olla ka näiteks pardakaamera salvestus või muu videosalvestus.

Siinkohal on aga oluline mõista, et kas siis juba avalikult postitaud video/pilt või nt kahtlustatava või kannatanu juurest leitud materjal on üks tõenditest paljude seas.

Politseinikel on kohustus koguda mõlemaid tõendeid - nii süüstavaid kui ka õigustavaid. Ja kui salvestis on vajalik menetlustoimingute läbiviimiseks, siis selle kasutamise õigus on politsei olemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles