Neli üllatavat fakti, mida kliimamuutus teeb meie toidule

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemaailmne kliimasoojenemine mõjub ka toidulauale.
Ülemaailmne kliimasoojenemine mõjub ka toidulauale. Foto: Liis Treimann

On ilmselge, et kliimamuutus mõjub lõpuks ka meie tervisele. Hiljutisest USAs tehtud uuringust tuli aga välja, kuidas see kõik mõjub meie toidule.

Siin on mõned põhilisemad leiud, millest Business Insder kirjutas.

1. Toit läheb kiiremini halvaks

Mida kõrgem on temperatuur, seda õnnelikumad on haigusetekitajatest mikroobid. Kõik toiduhaiguste tekitajad peale oksendustõve kandjate, eelistavad sooja keskkonda ja eriti hästi paljunevad nad puuviljades, köögiviljades ja mereandides. Soojem temperatuur aitab toidul kiiremini roiskuda ja siis saavad hakata hallitusseenedki kiiremini paljunema.

2. Põhisöögid sisaldavad vähem toitaineid

Kuumemad temperatuurid tähendavad seda, et õhus on rohkem süsihappegaasi ja see võib mõjutada tugevasti toitainete sisaldust igapäevases söögis. Näiteks selle sama uuringu järgi võib kannata toiduaines nii proteiini raua, tsingi, kaltsiumi, magneesiumi, fosfori kui lämmastiku hulk.

Kuigi ka varasemad uuringud on kinnitanud seost süsihappegaasi tõusu ja toitainete languse vahel, ei tea teadlased siiski lõpuni, miks see nii on.

3. Kalad sisaldavad rohkem ohtlikke aineid nagu elavhõbe

Üks viis, kuidas elavhõbe meie kehasse satub, on kalasöömise kaudu, sest uimelised korjavad vees elades üles orgaanilist elavhõbedat ehk metüülelavhõbedat. Uuring näitab, et soojemas keskkonnas elavatel kaladel on lihtsam omastada seda elavhõbedat, mis satub meie toidulauale. Elavhõbedamürgitus annab ennast märku tõsiste sümptomite kaudu - inimene hakkab topelt nägema, kuulma ja rääkima ning tunneb lihaste nõrkust.

4. Kõigile ei jätku sööki

Kliimamuutuse tagajärjel muutub ka ilm ja sellelgi on suur mõju toidule. Liiga palju või liiga vähe vihma võib ühelt poolt mõjutada saagirikkust, aga teiselt poolt on äärmuslikel tingimustel oht ka näiteks veeteede transpordile.

Kui toit ei jõua ühest kohast teise nii kiiresti kui vaja, on veelgi suurem tõenäosus, et see läheb kõrge temperatuuri mõjul halvaks.

Uuringu viis läbi Ameerika globaalsete muutuste uuringute keskus, koostöös NASA, EPA ja NOAAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles