Taanis avatakse uutmoodi pood

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimides pakutakse puu- ja juurviljade tarvis tasuta paberkotte.

ELMO RIIG/SAKALA
Rimides pakutakse puu- ja juurviljade tarvis tasuta paberkotte. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig

Kuna pakendivabad poed on Prantsusmaal osutunud nii populaarseks, siis otsustasid nüüd Taani ettevõtjad, et avavad ka sarnase poe selle aasta augustis Kopenhaagenis.

Eelmise aasta tulemuste järgi pole taanlastel prügimaailmas just kuigi hästi läinud. 2014. aastal suutis üks inimene keskmiselt tekitada 759 kilogrammi prügi. Võrreldes keskmise norralasega, kes tekitas sama ajaga jäätmeid 423 kilogrammi, on vahe pea kahekordne.

Nüüd ootavad Taanit ees aga keskkonnasõbralikud muutused. Nad on juba suutnud neljandiku võrra vähendada äravisatava toidu hulka viimase viie aasta jooksul ja sattunud oma uue poe plaaniga rahvusvahelisse meediasse.

Augustis avatav pakendivaba pood Løs Market oleks esimene kogu riigis ja tegijad loodavad sellega vähendada taanlaste prügi tekitamise hulka. Rajajad Frédéric Hamburger ja Constance Leth said inspiratsiooni sarnastest poodidest mujal Euroopas.

«Inspiratsioon tuli Prantsusmaalt, kus on umbes 500 orgaanilist poodi, kust toit tuleb suurtest konteineritest,» ütles Hamburger. «Nende külastamise põhjal saame öelda, et inimesed on valmis elama ilma pakenditeta, sest paljud meist on väsinud plastist ja pakenditest ja seda eriti Taanis,» rääkisid mõlemad.

Süsteem on Taanimaale aga juba tuttav, sest paljud magusapoed üle riigi toimivad samamoodi, suurtest konteineritest saab võtta erinevaid maiustusi ja siis neid omavahel kokku miksida. Løs Market võtab üle sama süsteemi, ainult et vahetab magusa teraviljade, puuviljade, köögiviljade, veini ja veel rohkem kui 400 toote vastu.

Kliente julgustatakse kaasa võtma oma pakendeid, kellel aga neid kaasas pole, pakub pood biolagunevaid paberkotte. Vedelike puhul antakse poodlejatele taastäidetav pudel, mida saab kasutada näiteks veini, oliiviõli või seebi jaoks.

Kuigi taanlaste harjumuste muutmine on raske ülesanne, arvavad poeasutajad, et nad suudavad olla sama edukad kui Prantsusmaa. «Inimeste ostuharjumuste muutmiseni on pikk tee, aga kui me oleme näinud, et prantslastega see toimib, siis oleme üsna optimistlikud, et suudame sama liikumise läbi viia ka Taanis,» ütles Hamburger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles