Katse: kas uus Saku Originaal teeb vanale tuule alla? (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku õlletehase õlled.
Saku õlletehase õlled. Foto: Mihkel Maripuu

Enam kui 20 aastat muutumatuna püsinud Saku Originaal tegi läbi uuenduskuuri, kui uskuda õlletehast, siis muutus nii maitse kui ka välimus. Kas aga joojad uuel ja vanal Originaalil vahet teevad, selgus pimetestis.

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et erilist elevust vana ja uue Originaali testimine toimetuses ei tekitanud. «Külmalt on kõik õlled joodavad, aga üldiselt ma Originaali ei osta,» oli üks leebemaid arvamusi. Teine testija oli veendunud, et Saku oskab õlut teha külla, aga see lause ei käi Originaali kohta. Kümnest testijast kuus tundsid ära, milline on uus ja milline vana rüübe. Neli arvasid valesti.

Kui õlletootja sõnul on uus Originaal maitselt rikkalikum, tugevama ja meeldejäävama aroomiga, intensiivsema järelmaitsega,  siis proovijate hinnang oli märksa proosalisem. «Suurt vahet kindlasti pole, võib-olla oranži ristikesega (uus- toim) on natukene pehmem,» leidis üks hindaja. Teine proovija tundis vana Originaali kindlalt ära ja kinnitas, et võrreldes uuega on selle maitse parem. Vanal Originaalil olevat tugevam maitse ning ka olevat see mõrum.

Pimetesti ajaks sai kinni kaetud ka ülemine silt.
Pimetesti ajaks sai kinni kaetud ka ülemine silt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Vana, tüüpiline igav euro-lager, mis ei kõlba isegi pitsa peale juua,» arvustas üks joojatest. «Saku Originaal nagu ikka, õlu keskmisele maitsele, mitte midagi erilist,» oli teine arvamus.

Neli inimest pidasid 23 aastat sama retsepti järgi tehtud õlut aga uueks. «See on uus, aga maitseb halvasti, nagu lahtunud ja pikalt seisnud Žiguli,» arvustas kogenud õllejooja, kes mäletab veel ENSV-aegseid maitseid.

Uue Originaali iseloomustamiseks kasutati kõige sagedamini sõna vesine. «Originaali maitse on tunda, aga vähem,» kirjutas üks hindaja. Ka iseloomustati uut jooki kui mesise maitsega, lahjavõitu suvist rüübet. «Veidi magusam tavapärasest, aga üsna maitsetu ikkagi,» sõnas üks joojatest. Paar proovijat leidsid, et võrreldes vana variandiga on see pisut parem. «Mõlemad on ühtlaselt halvad,» oli üks proovijatest veendunud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles