13 tõsiasja, mida iga rattur peab teadma (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevade saabudes vahetab nii mõnigi auto  jalgratta vastu.
Kevade saabudes vahetab nii mõnigi auto jalgratta vastu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soojade saabudes täituvad teed ja tänavad ratturitega. Nii mõnigi neist pole elus kunagi liikluseeskirju lugenud, teistel on need ammu meelest läinud ja nii ei tea paljud ratturid oma õigusi ja kohustusi. Ratturite küsimustele vastas  Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse politseileitnant Tõnu Janter.

Kui jään purjuspäi rattaga sõites politseile vahele, kas mult võidakse juhiload ära võtta?

Alkoholi tarvitanuna ei tohi rattaga sõita, kuid juhilube ära ei võeta.

 Kas rattur võib sõites muusikat kuulata?

Muusika kuulamine ei ole keelatud, kuid pigem seda ei soovitaks, kuna  see hajutab tähelepanu ning raskendab liiklusolude tajumist (nt ei kuule ümbritsevat). Liiklusseadus ütleb, et juhil on keelatud tegeleda juhtimise ajal toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist.

Kas rattur või sõidu ajal mobiiliga rääkida?

Kuna rattur on seaduse mõistes sõidukijuht, ei tohi ta juhtimise ajal tegeleda toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist, sealhulgas kasutada telefoni ilma käsi vabaks jätva vahendita, sõiduki liikumise ajal hoida telefoni käes.

Kui suur on trahv, kui sõidan ühesuunalisel tänaval n-ö vastassuunas?

Tegemist on liikluskorraldusvahendi nõuete eiramisega  ehk  kuni 20 trahviühikut. Kui selle tegevusega kaasneb aga liiklusohtlik olukord,  siis on kuni 100 trahviühikut  või juhtimisõiguse äravõtmine kuni pooleks aastaks.

Kellel on kergliiklusteel eesõigus, kas ratturil või jalakäijal? Kergliiklusteel sõites on pigem reegel kui erand, et tädi tatsab ühes tee servas, pitsu paela otsas on teises tee servas. Kui sõidan sellest lindist läbi, pean hiljem kodarate vahelt välja kraapima kas koera või naisterahvast. Tihti on jalakäijaid kergteel koos kaks või rohkemgi.

Jalakäija peab liikuma temale ettenähtud teel või teeosal. Rula, rulluiske või -suuski, tõukeratast või -kelku või muid sellesarnaseid vahendeid kasutav jalakäija ei tohi ohustada kõnniteel ning jalgratta- ja jalgteel jalakäijat või ratastoolis liikujat. Sõidukite liiklus on parempoolne, seega  jalakäija liikumisel piiranguid ei ole. Iga liikleja, liikluse korraldaja ja muu isik peab järgima liiklusalaste õigusaktide nõudeid, olema liikluses hoolikas ja ettevaatlik ning tagama liikluse sujuvuse, et vältida ohtu ja kahju tekitamist.

Kui kiiresti tuleb rattateel sõita, et kiiruseületamise eest trahvi saada? Näiteks kui on tegu õuealaga

Tegemist on kahe erineva asjaga –  üks on rattatee ja teine õueala.

Liiklusseaduse § 15 ütleb, et suurim lubatud sõidukiirus on õuealal 20 kilomeetrit tunnis. Jalakäija vahetuses läheduses tohib sõiduk liikuda selle jalakäija kiirusega;

Jalgrattaga jalgratta- ja jalgteel sõites ei tohi ohustada jalakäijat – see paneb ka piirangud kiirusele. Muidu on jalgratas sõiduk ja jalgrattur on juht ning kiiruse piirangud on sätestatud liiklusseaduses.

Kas ma pean ma alati rattateel sõitma?

Jalgratta ja pisimopeediga võib sõita jalgrattarajal või jalgrattateel või võimalikult sõidutee parema ääre lähedal, välja arvatud liiklusseaduse § 48 lõike 1 kohase manöövri ajal. Jalgrattaga võib sõita ka jalgratta- ja jalgteel ning teepeenral, kui see on selleks kõlblik, ohustamata jalakäijat. Ehk ei pea  sõitma, aga kindlasti on ohutum.

Kas ratturid võivad sõita grupis või tuleb sõita n-ö hanereas?

Sõiduk on teel liiklemiseks ettenähtud või teel liiklev seade, mis liigub mootori või muul jõul ehk jalgratas on selles mõistes sõiduk. Sõidukite kolonn on kaks või enam üksteise järel organiseeritult liikuvat sõidukit. Jalgrattur ei tohi kolonnis sõitmisel tekitada ohtu teistele liiklejatele.

Kas võin autost paremalt poolt mööda sõita?

Eesliikuvast sõidukist tohib juht mööda sõita vasakult. Kui eesliikuv sõiduk pöörab vasakule või tagasi ja see on selgelt arusaadav, tuleb sellest mööda sõita paremalt.

Milliste vahenditega õpetatakse liiklema jalakäijaid? Näiteks, et Eestis on parempoolne liiklus või kuidas käituda, kui sulle läheneb jalgratas.

Sõidukite liiklus on parempoolne, jalakäijatele aga liikumise piiranguid ei ole. Iga liikleja peab olema aga hoolas ja tegema kõik selleks, et kõigil osapooltel oleks ohutu.

Kui jalakäijate ja jalgrattateel, kus sõidusuunad on eraldatud katkendjoonega, möödub jalakäija ees liikujast ilma suunda näitamata ja vastassuuna vööndi kaudu ning jääb tagant lähenenud ja möödasõitu sooritava jalgratta alla, siis kes on süüdi? Kes on süüdi siis, kui samas olukorras jalgratas liigub jalakäijale vastassuunas mööda oma sõidurada?

Esimene jalgrattur  - Juht peab andma suunamärguande vastavalt liiklusolukorrale õigel ajal, kuid mitte hiljem kui kolm sekundit enne sõidu, manöövri või sõiduki peatamise alustamist. Suunatulemärguanne peab jätkuma manöövri ajal ja tuleb lõpetada kohe pärast manöövrit, käega märguande andmise võib lõpetada vahetult enne sõidu alustamist, manöövrit või sõiduki peatamist. Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu.

Teine jalgrattur - Juht peab vastavalt sõiduki kiirusele ning tee- ja ilmastikutingimustele hoidma sellist pikivahet, mis võimaldab vältida otsasõitu ees ootamatult pidurdanud või seisma jäänud sõidukile. Süü tuvastab menetlus, ehk oleneb konkreetsest juhtumist.

Kui palju peab rattal küljes olema helkureid ja kas esimene lambike on kohustuslik (kui pimedas ei sõida) või piisab helkurist?

Jalgrattal peab olema töökorras pidur ja signaalkell, ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Jalgrattal peab põlema pimeda ajal või halva nähtavuse korral sõites ees valge ja taga punane tuli.

Kui kaugel teeäärest peab rattur sõitma? Rattaõpetajad ütlevad, et päris kõnnitee äärde ronida ei tasuks, sest siis pole kuhugi enam liikuda, kui midagi juhtuma peaks, aga kui kõnniteest liiga kaugele autode selga sõita, siis on jällegi autojuhid tigedad.

Jalgratta ja pisimopeediga võib sõita jalgrattarajal või jalgrattateel või võimalikult sõidutee parema ääre lähedal. Kui sõidutee servas on augud või muud takistused,  tuleb sõita siiski ohutus kauguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles