Riiklik koondamiskäsk tekitas veidra olukorra (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti palgal pole mitte ainult pritsumehed.
Päästeameti palgal pole mitte ainult pritsumehed. Foto: Margus Ansu / Postimees

Päästeamet koondas riigi käsu peale 12 inimest, nende seas ka  insenertehnilise büroo Saaremaal asuva juhtivinspektori Gerhard Rooda ning nüüd on tekkinud probleeme.

Gerhard Rooda töö lõppes möödunud nädalal, kirjutab Saarte Hääl. Täpsemat infot selle kohta, kes ja millal tema ülesandeid täitma hakkab, aga ei järgnenud. Päästeameti kodulehele jäid alles ka Rooda kontaktandmed ja info vastuvõtuaegade kohta.

Insenertehnilise büroo ülesanne on osaleda ehitus- ja kasutuslubade menetluses, kus päästeamet jälgib projekteerimise ja kasutusloa faasis ehitise vastavust kehtivatele tuleohutusnõuetele. Projekte ja planeeringuid menetletakse arvutite abil.

Kasutusloa menetlemiseks tuleb aga ehitisel kohapeal käia ja seda täiesti elektrooniliseks muuta ei ole seni võimalik, ütles Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelevalve alal Indrek Laanepõld.

Laanepõld avaldas lootust, et mingil hetkel saab saarel ehk kohapealse inspektori koha taastada.

Saaremaa päästepiirkonna juhataja Margus Lindmäe ütles, et vaevalt töö edaspidi tegemata jääb, kuid lisas, et hoop tuli üsna ootamatult.

Ta tõi välja, et Hiiumaal pole selle ala inimest juba palju aastaid olnud ja seetõttu oli Gerhard Rooda igas kuus kaks päeva Hiiumaal tööd tegemas.

Turvalisuse seisukohast ei ole insenertehnilise büroo juhtivinspektori koha Saaremaalt kaotamine Lindmäe hinnangul väga hull, kuid ta arvas, et võib-olla tuleb vastuvõtu- ja kasutuslubade aegu nüüd rohkem passida.

Kohaliku inspektori kadumine on siiski probleem maakleritele, kuna kardetakse, et ostu-müügitehingud, kus üks osapool on pank, võivad hakata venima. Nimelt nõuavad pangad laenu andmisel, et kinnisvara dokumentatsioon oleks laitmatu.

Näiteks korteris või majas, kus on seadustamata küttekeha, on vaja see seadustada, sest vastasel juhul on ostjal pangast laenu saamine äärmiselt ebatõenäoline.

Anonüümsust soovinud maakler rääkis Saarte Häälele, et ühe konkreetse juhtumi puhul on vaja kooskõlastust päästeametilt. Kuna selle saamine on veninud, helistas ta päästeteenistusse. «Ja sealt infotelefonilt öeldigi, et ei ole sellist inimest, kes sellega tegeleb praegu,» tõi ta välja.

Pikemalt loe Saarte Häälest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles