Ametiühingute liit ei pea sooduspensionide täielikku kaotamist õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Ametiühingute Keskliidu sõnul on sooduspensionite jätkamine on õigustatud.
Eesti Ametiühingute Keskliidu sõnul on sooduspensionite jätkamine on õigustatud. Foto: SCANPIX

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) ei pea väljateenitud aastate pensioni ja soodustingimustel vanaduspensioni täielikku kaotamist õigeks, kuid peab oluliseks seaduste kaasajastamist.

EAKL-i juhatuse esimehe Peep Petersoni sõnul on maikuus avaldatavas väljatöötamiskavatsuses toodud väljateenitud aastate pensioni ja soodustingimustel vanaduspensioni kaotamise põhjenduseks näiteid ainult valdkondades, kus riskifaktorid töötajate jaoks on tänaseks oluliselt muutunud, kuid liidu hinnangul on jätkuvalt ameteid, kus sooduspensionite jätkamine on õigustatud.

«Näiteks laevas töötades mootorivibratsioon, maa all töötades niiskus pole oluliselt muutunud. Radioloogid töötavad intensiivselt, masinad on uuemad, aga radioloogid puutuvad nendega kaks korda kauem kokku kui varem,» märkis Peterson. Seetõttu on oluline pensioninimekirjade läbivaatus, kuid mitte täielik tühistamine.

Petersoni sõnul on hädavajalik viia läbi rakenduslik uuring pensionisoodustust eeldavate riskifaktorite osas. Teha seda koostöös spetsiifiliste elualadega. «Tahame teaduslikku lähenemist,» lisas ta.

Lisaks leiab Peterson, et pensionireform peab toimuma koos kolme lisareformiga. Esiteks tööandja kohustuslikud maksed töötaja kolmandasse pensionisambasse, juhul kui riskifaktor on vältimatu ning riik otsustab riiklikust pensionist loobuda.

Teiseks on vaja varajasi täiend- ja ümberõppemeetmeid leevendamaks vanemaealiste pensionieelsete inimeste tööpuuduse ohtu.

Kolmandaks on liidu hinnangul vajalik töötervishoiu- ja ohutussüsteemi parandamine, sealhulgas töö- ja puhkeaja regulatsioon, et minimeerida töötajate riskifaktoreid.

Pensioniseaduste muudatuste väljatöötamiskavatsus avaldatakase mais, pensionireform võetaks vastu 2019. aastal ning muudatused hakkaksid kehtima alles alates 2040. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles