Ürdid vajavad hoolt nagu lapsed ja loomad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on õige aeg maitsetaimi ette kasvatada.
Praegu on õige aeg maitsetaimi ette kasvatada. Foto: Sille Annuk

Maitsetaimi saab kodus kasvatada igaüks, ka siis, kui oma peenramaa puudub, sest väikse ürdipeenra saab rajada ka aknalauale.

«Maitsetaimede kasvatamine ei ole nii keeruline kui looma või lapse kasvatamine, aga hoolt vajavad nad ikka,» rääkis Saarte Häälele Sõrves Popi ökotalus ürdiaeda pidav Mari Kübarsepp. Omasoodu, et viskad seemned kevadel maha ja sügisel võtad saagi üles, ei kasva tema sõnul miski.

Osa taimi – näiteks peterselli, sellerit ja aed-piparrohtu – paneb Mari maha seemnest, osa kasvatab ette. Viimaste hulka kuuluvad kindlasti basiilikud ja tšillipipar. «Pipraid kasvatan ainult kasvuhoones,» märgib Popi perenaine.

Koriander on selline taim, mis külvab oma seemneid ka ise.

«See, kuidas ja mida kasvatada, sõltub konkreetselt iga kasvataja soovidest ja võimalustest,» tõdeb aastaid Pidula ürdiaia perenaisena töötanud Tiiu Kauber. «Kes kasvatab aknalaual, kes kasvuhoones, kes peenral, kes kastis.»

Kauberi sõnul tuleb iga taime puhul silmas pidada, mida see taim vajab. Poest ostetud seemnepakil on kirjas olulisemad juhised, millest lähtuda. «Muidugi tasub vaadata, millised taimed tahavad leeliselist ja millised happelist mulda, ning siis, kui ostad ettekasvatatud «beebitaimed», tuleb need istutada mulda sama sügavalt,» räägib Kauber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles