Viiendik ettevõtjaist kavatseb poole aasta jooksul palku tõsta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka meedikud ootavad palgatõusu.
Ka meedikud ootavad palgatõusu. Foto: Sille Annuk

CV Keskuse detsembris tehtud tööturu-uuringust selgus, et üle viiendiku ettevõtetest kavatseb järgneva poolaasta jooksul palkasid tõsta ja palkade langetamisest enam naljalt keegi ei räägi.


Ülemaailmne hinnatõus, Eesti üleminek Eurole, spetsialistide ja oskustööliste suur puudus – kõik need tegurid sunnivad nüüd ettevõtjaid oma konkurentsivõime säilitamiseks läbi mõtlema töö- ja palgatingimused.

Kõige teravam on probleem IT sektoris, kus ligi pooled ettevõtetest kavatsevad järgmisel aastal palkasid tõsta. Järgnevad finants-, õigusala, mehhaanika/tehnika ning farmaatsia/tervishoiu valdkonnad.

Palkade langetamine ei paista praegu populaarne olevat - sellised kavatsused on vaid kahel protsendil ettevõtetest.

Tööandjad kurdavad, et Eestis ei ole piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu ja tihti on sobilike töötajate puudumine ka peamiseks piiranguks tootmismahtude kasvatamisel. Samal ajal töötab erinevatel andmetel ainuüksi Soomes 50 000 – 100 000 eestimaalast.

Enamik välismaal töötajatest elaks ja töötaks hea meelega Eestis, kui siin pakutav palk suudaks konkureerida lähiriikide palkadega.

Eesti ettevõtjad on keerulises olukorras, kuna majanduskriis on ettevõtete bilansid õhukeseks kulutanud. Tootlikkus on küll vähehaaval kasvama hakanud, kuid mitte piisavalt, et saaks pakkuda rahvusvaheliselt konkurentsivõimelist töötasu.

Samas on viimasel ajal märgatavalt suurenenud eestimaalaste teadlikkus välismaal töötamise võimalustest ning suur osa otsib tööd mujalt ja teeb ettevalmistusi välismaale kolimiseks.

Paljudes ettevõtlusvaldkondades ei räägita enam sellest, kuidas leida juurde sobiliku kvalifikatsiooniga inimesi, vaid sellest, kuidas olemasolevat personali Eestis kinni hoida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles