Rattaid saab nüüdsest kindlustada minutitega

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bike-ID

Tänasest saavad eestlased oma jalgrattaid kindlustada mobiiliäpi vahendusel vaid kahe minutiga. Nimelt, Bike-ID poolt turule toodud lahendus toob lisaks kiirusele ka soodsad kindlustushinnad.

«Toimivast jalgrataste kindlustuslahendusest on Eestis puudust tuntud taasiseseisvumisest saadik, seega on tore, et see on lõpuks saadaval ja just sedavõrd moodsal ning mugaval kujul,» kommenteeris Eesti jalgrattakoondise peatreener ja endine maailmaklassi profirattur Jaan Kirsipuu.

Tänu innovaatilisele lahendusele tuvastatakse kaherattalise olemasolu otse mobiiltelefoni äpis. Iga kindlustatud ratas varustatakse ka Bike-ID turvakleebisega, mis aitab politseil varastatud jalgratta tuvastada, suurendades võimalust, et ratas tagastatakse selle õigele omanikule. Kui varastatud jalgratast ei leita, korvab Bike-ID kogu tekkinud kahju.

Äpis saab ise valida kindlustusperioodi ning kas soovitakse vargusevastast või koguriskikindlustus, mis katab ka võistlustel kukkumise. Nendele faktoritele lisaks mängib rolli ka ratta väärtus, mis kõik koostöös määravad kindlustuse maksumuse.

Kindlustusmakse sõltub kahest faktorist, milleks on ratta turuväärtus ja valitav pakett - vargusevastane- või koguriskikindlustus. Hind 3.25 eurot kujuneb ühe kuu hinnaks kuni 500 eurot väärtusest ratta kindlustamisel 12 kuuks ja kogumakse on sellisel juhul 39 eurot.

Jalgratta täieliku hävimise, röövimise või varguse korral on hüvitise suuruseks jalgratta turuhind vahetult enne kindlustusjuhtumi toimimist, millest on lahutatud omavastutus. Omavastutus kuni 500 eurose ratta puhul on 50 eurot, kuid kodukindlustuse poliisides jääb see tavaliselt 150-200 euro vahemikku.

Foto: Bike-ID

Bike-ID tehnoloogilise lahenduse vastu tunnevad huvi mitmeid maailma juhtivad kindlustusfirmad. «Oleme läbirääkimistes suurte nö vanakooli kindlustusfirmadega nii Suurbritannias, Saksamaal kui mujal,» rääkis ettevõtte tegevjuht Meeri Klausen. Ta lisas, et kindlustusäri on väga aeglaselt arenev ja traditsiooniline, kuid seda enam tunnetavad nad ohtu, et neile tehakse varem või hiljem sama, mida Uber on tegemas taksofirmadele.

Teiseks on jalgrattakindlustuse valdkonnas olnud probleemiks pettused - kindlustatakse rattaid, mida pole kunagi olemas olnud või mis on juba varastatud, või valetatakse ratta väärtust. Bike-ID mobiiliäpis tehakse kindlustatavast rattast viie sekundiline lühivideo, mis kinnitab ratta olemasolu ja seisundit, võimaldades seeläbi taas soodsamaid kindlustushindasid.

Eestis varastatakse justiitsiministeeriumi ohvriuuringu järgi aastas umbes 10 000 jalgratast, tagasi saadakse neist vaid 2 protsenti. Kuna suurem osa varastatud ratastest on olnud lukustatud või garaažides-panipaikades, on kindlustus ainus kindel viis end rattavarguse kahjude eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles