Nipivideo: kuidas istutada õunapuud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii nagu tühi kott ei seisa ise püsti, vajab ka verivärske õunapuu kasvamiseks tuge. Seega läheb õunapuu istutamisel labida ja kompostisegu kõrval tarvis ka vasarat, poste ning toestuspaela.

1. Eemalda istikult kõikvõimalikud pakendid, kangad ning transpordikonteiner, isegi võrk!

2. Konteinertaimedel kipuvad juured kasvama potis ringiratast, seega haruta sõrmedega mullapalli veidi lahti ja veendu, et keerdjuuri pole. Kui vaja, lõika need ettevaatlikult lahti.

3. Kaeva auk, mis on 1,5 korda suurem kui mullapall. Kui pinnas on toitainetevaene, muretse lisamulda.

4. Aseta mulda ka augu põhja ning vajuta see tihedaks. See on vajalik, et taim hiljem vajuma ei hakkaks.

5. Juurekaela ja tüve matmine mulla alla tekitab koorepõletikku ning mädanikku. Seega veendu, et istiku juurekael ei jääks augu äärest allapoole. Selle kontrollimiseks pane toestusvai lapiti augu äärele – nii näed paremini, kui sügaval istik asub.

6. Lisa mulda ka taime külgedele ning vajuta see kergelt kinni. Kui tampimisega liiale minna, ei pääse hapnik juurteni. Samas veendu, et muld ümbritseks juuri ilma õhuvahedeta.

7. Löö maasse kaks toestusvaia. Puu toestamiseks sobib spetsiaalne laiem lint, mis ei hakka koort soonima. Seo toestuslint 1/3 kõrgusele puu pikkusest ning hoia toestust peal kaks hooaega. Et lint tuulega liikuma ei hakkaks, keera tüve ja toestusposti vaheline osa keerdu. Vajadusel pinguta.

8. Selleks, et kastmisvesi puust eemale ei voolaks, tee ümber puu võra laiune mullast vall. Sügisel ära unusta valli tasandada, sest sinna seisma jääv ja jäätuv vesi kahjustab tüve.

9. Kasta puud esimesel nädalal iga päev ning järgmisel nädalal üle päeva. Pea meeles, et vihmasadu kastmist ei asenda, sest see vesi jõuab vaid õhukesse pealmisesse mullakihti.

10. Ära tee istutamisega samal hooajal puule lõikeid! Ennekõike on tähtis tagada korralik juurdumine ning lõikehaavade kinnikasvatamine on taimele energiakulu.

Enne ostmist

Arborist Harry Truu soovitab veenduda, et istikul on 5-7 põhioksa ning et need on paigutunud ühtlaselt ümber tüve. Kontrolli, et istikul poleks topeltlatva, värskeid koorevigastusi ja et taime juurekael ei oleks mulla sees (kui nii siiski nii on, siis väldi sama viga istutamisel). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles