Hiinast tellitud kaup osutub sageli ohtlikuks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka süütuna näivad mänguasjad võivad sisaldada keelatud aineid.
Ka süütuna näivad mänguasjad võivad sisaldada keelatud aineid. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjonile valmistab muret veebikaubanduse plahvatuslik kasv, millega ei suudeta kontrollida inimeste kodudesse jõudvat kaupa.

Euroopa Komisjoni andmete kohaselt edastati mullu kogu ELi hõlmav hoiatusteade üle 2000 ohtliku toote kohta. Peamine probleem on interneti kaudu väljastpoolt EL liikmesriike ostetud toodete suurenev osakaal.

«Kiire teabevahetuse süsteem on aidanud koordineerida tarbijakaitseametite kiiret reageerimist, et kõrvaldada ohtlikud tooted turult kõikjal Euroopas. Lahendada tuleb kaks probleemi: internetimüük, mille kaudu jõuavad tooted posti teel otse tarbijate kodudesse ning Hiina toodete suur osakaal kiire teabevahetuse süsteemi kaudu teatatud toodete hulgas,» märkis ELi tarbijaküsimuste volinik Věra Jourová.

Peamised tootekategooriad, mille suhtes tuli parandusmeetmeid võtta, olid mänguasjad ning riietusesemed, tekstiil- ja moekaubad. Nende kohta esitati enim teateid ka eelneval aastal. 2015. aastal teatati kõige sagedamini keemilisest riskist ja vigastuse riskist. Teated keemilise riski kohta olid sagedamini seotud selliste toodetega nagu kahjulikke raskemetalle (nikkel ja plii) sisaldavad moeehted ja ftalaate sisaldavad mänguasjad (näiteks pehmest PVCst mänguasjad, mis võivad põhjustada viljakusprobleeme).

62 protsenti ohtlikest toodetest, mille kohta teateid edastati, pärinesid Hiinast, mis on kiires teabevahetuse süsteemis jätkuvalt peamine päritoluriik. Sealt on pärit kõige suurem osa ELi impordist.

Üle 65 protsendi eurooplastest ostavad tooteid internetist. Veebikaubanduse kaudu jõuavad tarbijate kodudesse ka väljastpoolt ELi pärit tooted, mille ohutust ei pruugi olla kontrollitud. Komisjon tegeleb kiire teabevahetuse süsteemi täiustamisega, et võtta ka seda aspekti arvesse.

Kiire teabevahetuse süsteemi abil levitatakse alates 2003. aastast liikmesriikide ja Euroopa Komisjoni vahel teavet juhul, kui mõnes Euroopa paigas on turult kõrvaldatud või tagasi võetud mõni toiduks mittekasutatav ohtlik toode. Nii on võimalik kogu ELis võtta kasutusele asjakohaseid meetmeid - keelata või peatada toote müük, toode turult kõrvaldada või anda tolliasutustele korraldus selle toote importi mitte lubada.

Praegu osaleb süsteemis 31 riiki: ELi liikmesriigid ning Island, Liechtenstein ja Norra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles