Soodsama elektripaketi arvelt võib kulusid märgatavalt kokku hoida

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Enamik meist peab elektriarveid paratamatuks püsikuluks ja seepärast kiputakse neid maksma automaatselt, mõtlemata, et valides soodsama paketi, hoiaks aastas kokku kümneid eurosid. Kuidas teada saada, kas maksame elektri eest rohkem kui vaja?

Kui arve on suurem, siis esmalt oleks vaja kriitilise pilguga üle vaadata oma elektripakett. Elektripaketi valikule tasub mõelda, sest kui sellega pole kunagi tegeletud, siis ostetakse elektrit üldteenuse alusel ja makstakse tõenäoliselt rohkem. Tihti tuleb tarbijale üllatusena asjaolu, et end turuga kurssi viimiseks ning oma pakkuja odavama vastu vahetamiseks kulub vaid 10 minutit. Soodsaima elektripaketi otsimine ja leidmine, lepingu lõpetamine ja uue paketiga ühinemine on tasuta.

Eesti keskmise korteri (tarbimisega ca 2600 kWh/aastas) aasta elektriarve ei tohiks ületada 240 eurot ning majaomanik (tarbimisega ca 10 000 kWh/aastas) ei peaks maksma elektri eest rohkem kui 840 eurot. Tarbija saab mõjutada elektrienergia osa, mis moodustab ligi 40 protsenti elektriarvest (60% arvest moodustavad maksud ja võrgutasu).

Kuidas valida endale sobivaim elektripakett?

Elektripaketi vahetamine on lihtne, enamik teeb seda kodus interneti iseteeninduses, arvuti tagant tõusmata. Soodsaima paketi leidmiseks on kõigepealt vaja välja uurida aastane elektritarbimine.

Sobivaima elektripaketi leidmiseks tuleb minna Eleringi Andmelao lehele, tuvastada end ID-kaardiga ja vaadata enda elektritarbimise andmeid või uurida oma praeguselt elektrimüüjalt. Kui andmed on käes, saate sõltumatu hinnavõrdlusportaali elektrihind.ee abil kalkuleerida ja võrrelda kõiki Eesti elektrimüüjate pakette ning valida välja sobivaima.

Elektrihind.ee arendusjuht Kert Valbet selgitas, et börsipaketi hinnakõikumine võib tunduda segadust tekitav, kuid kokkuvõttes on viimase kolme aasta jooksul börsipaketid olnud fikseeritud hinnaga pakettidest soodsamad.

Ta kinnitas, et mingeid ohtusid paketivahetusega ei kaasne. «Elektrivarustatus ei katke ja kui mingil põhjusel soovitakse oma vana paketti tagasi või näiteks börsipaketi pealt fikseeritud paketi peale tagasi minna, siis saate seda teha trahvivabalt, vajadusel juba järgmine kuu,» sõnas ta.

2012. aastal avatud elektrihind.ee eesmärk on pakkuda erapooletu elektripakettide võrdluse kaudu tarbijatele kiiret ülevaadet elektrimüüjate pakkumistest. Eesti- ja venekeelne portaal aitab iga kuu üle 5000 kliendil elektrimüüjat vahetada ja selle abil raha säästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles