Kaupmeeste liit: väikepoodnik jätab võltsraha äratundmise müüja mureks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige raha turvamärkide kontrollimiseks sobilik UV-seade.
Õige raha turvamärkide kontrollimiseks sobilik UV-seade. Foto: Toomas Huik

Kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai ütles esimesi võltsitud eurode väikekauplustesse jõudmist kommenteerides, et ilmselt on väikepoodide omanikud raha kokkuhoiu nimel valeraha äratundmise ainult müüja mureks jätnud.

Merilai sõnul algavad paberraha turvamärkide kontrollimise seadmete hinnad umbes 32 eurost (500 kroonist) – need on hästi lihtsad, mida kasutati ka kroonide ajal - kuni mitme tuhandeni kroonini välja.

«Võimalused on olemas, neid saab muretseda. Põhjus, miks seda ei tehta, on rahas ikka kinni, väikekaupmehed peavad kalliks,» arvas Merilai.

«Samas on ka koolitust puudu, et silma järgi võltsingut ära tunda. Meil on kõigis piirkondades toimunud koolitused, aga sinna tõepoolest kõik ei mahu,» sõnas Merilai. «Väikepoed ei kuulu kuhugi organisatsiooni, kes seda neile korraldaks,» arvas ta.

Merilai lisas, et euro kohta on hulgaliselt materjale olemas avalikult internetis ning poodnikud peaksid ise seda otsima. «Infot on palju, tähtis on see, kas inimene on vaeva näinud selle kogumisega. Kas kaupluse omanik tunneb asja vastu huvi või jätab kõik mured müüja kanda – siin on see küsimus,» lisas kaupmeeste liidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles