Selver põhjendab kilekotiuputust karmide nõuetega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-selver kilekottide pealt kokku ei hoia.
E-selver kilekottide pealt kokku ei hoia. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

E-selveri kasutajaid häirib poe komme iga viimane kui ost eraldi väiksesse kotti pakendada, pood põhjendab seda karmide toiduohutus reeglitega, mis ei luba kartuleid ja porgandeid ühte kotti panna.

«Olen Selveri e-poe usin kasutaja, nii mugav on toit otse kööki tellida, kuid alati peab heade asjadega kaasnema mõni aga,» kirjutas Postimehe tarbijaportaalile Piret. Nimelt ei ole Selver mõelnud selle peale, et kõik inimesed ei soovi oma tellimusega kaasa saada tervet kilekotimäge.

«Kindlasti on inimesi, kes tahavad, et iga porgand oleks omaette kilekotti pandud, kuid mulle tundub tänapäeval mõistlik lähenemine see, kui inimesele valik anda: kas soovid kilekotte või oled valmis riskima, et porgandid kotis kartulitega segi lähevad, aga säästad selle arvelt 15 väikest valget kilekotti,» tegi ta ettepaneku.

Pireti sõnul oleks  tore, kui just Selver sellise keskkonnasõbraliku ja hooliva lähenemisega välja tuleks. «Miks ma sellest just Postimehele kirjutan? Aga sellepärast, et Selverist ei ole ma oma ettepanekutele vastust saanud, seega loodetavasti pälvib teema rohkem tähelepanu, kui see üleriigilises lehes ette võetakse,» kirjutas naine.

Selveri kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid tunnistas, et tõepoolest kaasneb toiduainete e-poest koju tellimisega palju kilekotte ja pood tegeleb tänasele pakkimise protsessile alternatiivse lahenduse leidmisega.

«Paraku teenuse osutajana ei saa me  ennast veterinaar- ja toiduameti regulatsioonidest kõrgemale tõsta,» sõnas Erilaid. Kui kauplust külastades otsustab klient ise kuidas ja mis tooted ta kokku pakib, siis pood seda teha ei tohi. 

«Meie eesmärgiks ei ole mitte palju prügi tekitada ega keskkonda reostada, vaid tagada kogu transpordiahela ulatuses nii toodete kvaliteet (võimaliku purunemise puhul) kui eristatavus,» selgitas Erilaid.

Karmid reeglid

Ta selgitas, et hetkel paigutatakse tooted eraldi kilekottidesse nii toidukauba veoga seotud regulatsioonide kui ohutuse ja kvaliteedi tagamise tõttu. Alkohol ja tubakatooted on eraldi kilekotis, et kulleril oleks võimalik eristada vanusetuvastusega tooteid muust kaubast ja seda mitte kätte anda juhul kui kaupa vastu võttev isik osutub alaealiseks.

Kodukeemia ja hügieenitooted pannakse kilekotti, kuna pood osutab toiduveo teenust, siis regulatsioon ei luba keemilisi ühendeid sisaldavat kaupa toidukaubaga otsekokkupuutes vedada.

Sügavkülmutatud tooted transporditakse tavakaubast eraldi sügavkülmikus ja seetõttu vajab ka eraldi kotti.

Piimatooted pannakse eraldi kotti, sest keegi ei soovi, et kergelt purunevad kilepakendis piim või hapukoor teised tooted ära määriks.

Värske kala või lihatooted pakitakse eraldi kottidesse taaskord toiduohutuse nõuetest tingituna, sest nende pakenditest võib nõrguda vedelikke, mis rikub mu kauba.

Puu- ja köögiviljad pakitakse eraldi, et lahtised ja mullased köögiviljad nt kartul või porgand ei määriks taaskord teisi kaupu. Väiksemate koguste korral juba pakitakse koorikutega tooted tsitruselised/banaan/õunad jms ühte kilekotti.

Kommentaar

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp.

Veterinaar- ja toiduamet lähtub järelevalve teostamisel kehtivatest õigusaktidest. Õigusaktides ei ole kehtestatud piirangut lahtiselt müüdavate puu- ja köögiviljade ühte kotti pakendamise osas.

Puu- ja köögiviljade erinevatesse kottidesse pakendamisel võib olla praktiline vajadus. Näiteks määrivad mullaseid viljad puhtaid või muljuvad raskemad pehmemaid vilju või  pannakse erinevad tooted poodides eraldi kilekottidesse kaalumise lihtsustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles