Kadunud sokkide müsteerium leidis lahenduse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes ei oleks sattunud olukorda, kus pesumasinasse pandud sokid justkui haihtuvad õhku.
Kes ei oleks sattunud olukorda, kus pesumasinasse pandud sokid justkui haihtuvad õhku. Foto: SCANPIX

Sageli võib juhtuda, et pesupesemise käigus kaob sokk ära - ja ebatavalisel moel mitte sokipaar, vaid üksainus sokk, mistõttu enamasti see enam kandmiseks ei kõlba. Hiljuti koostati valem, millest oleneb sokkide kadumine.

Psühholoog Simon Moore ning statistik Geoff Ellis võtsid arvesse erinevaid tegureid, mis on tihtipeale süüdlaseks sokkide kadumisel pesupesemise käigus, vahendab Daily Mail. Nad arvestasid näiteks pesu kogust, pereliikmete arvu ning sokkide kogust ühes masinatäies ning koostasid selle põhjal valemi, miks sokid ära kaovad.

Nad märkisid, et sokkide kadumise taga pole siiski üleloomulikud jõud, nagu sageli kahtlustatakse, vaid täiesti loogilised põhjused – näiteks satuvad sokid erinevatesse pesulaaridesse või kukuvad hiljem radiaatori peal kuivades selle taha.

Sokkide kadumise valem näeb välja järgmine:

Foto: Kuvatõmmis

Sealjuures L tähendab pesu kogust (laundry size), p märgib inimeste arvu peres (people), f näitab pesupesemise sagedust (frequency). C näitab aga pesupesemise keerukust (complexity) – see sisaldab näiteks seda, mitut eri tüüpi (t – type) pesu (värviline, valge pesu jm) nädala jooksul pestakse. See korrutatakse sokkide arvuga, mida nädala jooksul pestakse. Pesu koguse ja keerukuse summast lahutatakse positiivsuse (P) ja tähelepanu (A) korrutis.

Valemi loojad leiavad, et pesupesemise protsessi juures on oluline, millise tujuga inimene seda teeb ning see mõjutab ühtlasi ka tema tähelepanu. Positiivsus märgitakse viiepalliskaalal, kus üks tähistab suhtumist pesupesemisse kui tüütusse ja ebameeldivasse kohustusse, viis aga märgib tegevuse nautimist. Tähelepanelikkuse aste näitab aga seda, kas pesupesija kontrollib enne tegevuse alustamist esmalt riiete taskuid, pöörab riided õigetpidi, rullib sokid lahti jm.

Vaata lähemalt allolevast videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles