Tasub teada: kuidas istikut ostes mitte petta saada

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani puukool.
Juhani puukool. Foto: Margus Ansu

Kevade saabumisega soovivad paljud aiapidajad oma aeda uusi ja põnevaid taimi istutada. Põllumajandusamet soovitab enne otsimist jälgida, et istik on nõuetekohaselt märgistatud ja ilma haigustunnusteta.

Seoses aktiivse müügiperioodiga juhib põllumajandusamet tähelepanu, et kõik, sealhulgas laatadel turustatavad istikud, peavad olema nõuetekohaselt märgistatud ja ilma visuaalsete haigustunnusteta. Oma teadliku tegutsemisega saab ära hoida ohtlike taimekahjustajate levikut.

Eestis müüakse nii teistest riikidest kui ka kohapeal kasvatatud taimi. Põllumajandusamet viib Eesti puukoolides läbi regulaarseid kontrolle, et turustatavad istikud oleksid vabad ohtlikest taimekahjustajatest. Ohtlikke taimekahjustajaid avastatakse aastast aastasse sissetoodud taimedel.

Euroopa Liidu sisesel turul tõendab nõuetekohasust taimepass ning kindlaksmääratud taimede turustamine ilma selleta on keelatud. Taimepass peab olema näiteks rododendroni, hariliku humala, toompihlaka, ebaküdoonia, tuhkpuu, viirpuu, küdoonia, ploomipuu, pirnipuu, pihlaka jt. istikutel. Taimepassiga varustatavate taimede nimekiri ja taimepassile esitatavad nõuded on kehtestatud põllumajandusministri määrusega.

Põllumajandusamet palub nõuetele mittevastavate taimede turustamisest või saastumiskahtlusest teavitada e-maili aadressil taimetervis@pma.agri.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles