Petturid tegutsevad agaralt ka internetiväliselt

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui peamiselt pannakse pettusi toime internetis, kuna sealne keskkond pakub anonüümsust, siis leidub ka mujal asetleidvaid pettusi. Tarbijakaitseamet toob välja mõned näited, mille puhul tasub eriti valvas olla.

Helistatakse Eesti Vabariigis elavale eakamale venekeelsele inimesele. Telefonikõne tuleb Leedu Vabariigi suunakoodiga telefoninumbrilt +370. Esmane helistaja väidab koheselt olevat vastaja laps või lapselaps ning räägib õnnetusse sattumisest. Tihtilugu on petturitel kirjeldatud õnnetusi erinevaid – liiklusavarii, teie inimese vigastamine ja muud seesugust.

Libakannatanu teavitab, et ei saa pikalt rääkida ja annab telefoni üle kolmandale isikule, kes saab tekkinud olukorra lahendada. Kuid on esinenud ka kõnesid, kus esmase kõne tegijaks on näiteks kolmas isik ehk olukorra lahendaja. Viimane on esinenud advokaadina, arstina, politseiametnikuna ja paljude teiste erinevate ametinimetustena.

Ta pakub välja, et lapselapse poolt tekitatud kahju hüvitamiseks või kriminaalmenetluse mittealustamiseks on vaja kannatanule maksta hüvitist. Kui võimalik ohver on asunud vestlusesse, küsitakse aadressi ja saadetakse kuriteokaaslane ukse taha.

Ohvrit hoitakse kuriteokaaslase saabumiseni telefonikõnes, et vältida ohvri poolt lapselapse seisundi kontrollimiseks helistamist või politsei teavitamist.

Pottide ja pannide müüjad

Tegutsevad erinevates piirkondades, tihti suuremate kaubanduskeskuste parklates. Lähenevad inimesele ning hakkavad pealetükkivalt ja agressiivselt pakkuma potte ja panne, nuge või muid köögitarvikuid. Küsivad toodete eest väga suurt hinda, samas on valmis seda langetama ja tingima. Liiguvad ringi sageli välismaa registrinumbritega sõiduautodega.

Annetuste küsijad

Tegutsevad tänavatel või erinevate kaubanduskeskuste juures. Nad võivad küsida annetust sageli mõne liidu, näiteks Kurtide Liidu nimel. Tõenduseks esitavad petturid vahel käsitsi ja vigases eesti või vene keeles kirjutatud lehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles