Õiguskantsler nõuab värskete lapsevanemate vahel valitseva ebaõigluse kaotamist (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue ilmakodaniku sünd toob kaasa suuremad väljaminekud.
Uue ilmakodaniku sünd toob kaasa suuremad väljaminekud. Foto: SCANPIX

Täna koheldakse vanemahüvitise saajaid põhjendamatult ebavõrdselt sõltuvalt sellest, millal nad teenisid vanemahüvitise vähendamise tinginud tulu, nüüd tegi õiguskantsler Ülle Madise riigikogule ettepaneku selle ebaõigluse vähendamiseks.

Vanemahüvitist makstakse ka juhul, kui vanemahüvitise saaja töötab, seisab õiguskantsleri kirjas riigikogule. Kui ühes kuus saadud töine tulu ei ületa seadusega kehtestatud piirmäära (käesoleval aastal 390 eurot kuus), saab vanemahüvitise saaja nii teenitud tulu kui ka talle määratud vanemahüvitise. Võib juhtuda, et tööandja hilineb töötasu maksmisega, mille inimene on välja teeninud vanemahüvitise ajal töötades. Kui tööandja süü tõttu korraga välja makstud mitme kuu töötasu ületab piirmäära, toob see kaasa vanemahüvitise vähendamise.

Seadus näeb küll ette erandi, kuid ainult juhuks, kui tööandja maksab viivitusega välja saamata jäänud tulu, mis on teenitud enne vanemahüvitise perioodi algust. Sel juhul vanemahüvitist ei vähendata.

«Ka need vanemad, kellele tööandja maksab viivitusega välja vanemahüvitise perioodil teenitud tulu, tuleks asetada olukorda, milles nad oleksid siis, kui nende tööandja ei hilineks töötasu välja maksmisega,» kirjutas õiguskantsler Ülle Madise riigikogule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles