Miks inimesed tervisehädaga arsti juurde ei lähe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magdaleena haigla polikliinik.
Magdaleena haigla polikliinik. Foto: Liis Treimann / Postimees

Saar Polli tervishoiuga rahulolu näitavast uuringust selgus, et rohkem kui pooltel vastajaist on olnud viimase aasta jooksul mõni terviseprobleem, millega nad on jätnud arsti poole pöördumata.


On tähelepanuväärne, et viimasel paaril aastal on arsti poole pöördumata jätnute osakaal mõnevõrra tõusnud: 2010. aastal oli selliseid 56, mullu 49 ja veel aasta varem 41 protsenti. Arsti poole pöördumisest loobujaid on keskmisest enam mitte-eestlaste, üle 40-aastaste, linnades elavate ja keskmise sissetulekuga vastajate seas.

Ohumärgiks on, et arsti poole jätavad sageli pöördumata ka need, kes hindavad oma terviseseisundit keskmiseks või halvaks.

Peamine põhjus, miks terviseprobleemi korral jäetakse arsti poole pöördumata, tulenes terviseprobleemist endast – seda ei peetud piisavalt tõsiseks ning sellega saadi ise hakkama.

Muudest põhjustest mainitakse sagedamini pikki järjekordi (10 protsenti), ajapuudust (8 protsenti) ja asjaolu, et haigus pole ägenenud (6 protsenti).

Ka eelnevatel aastatel on arsti poole pöördumata jätnud vastajad oma käitumist üldjoontes samal viisil põhjendanud. Ühena erinevustest hakkab aga silma, et kui ajavahemikul 2008-2009 olid pikad järjekorrad põhjenduste seas 4.-5. kohal, siis tänavu on nende osatähtsus tõusnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles