Üks eestimaalane viis panka 30 000 krooni väärtuses münte

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sendid mündimasina kogumiskastis.
Eesti sendid mündimasina kogumiskastis. Foto: Margus Ansu

Pangaliit teatas täna hommikul, et eestimaalased on pankadesse viinud juba ligi 30 miljoni krooni väärtuses münte. Kõige suuremad ühe isiku poolt panka viidud mündikogused ulatuvad mitmekümne tuhane kroonini.

Alates oktoobrist pankadesse viidud müntide mass on üle 200 tonni.

Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm rääkis, et väga aktiivselt pandi münte pangakontole või vahetati sularahaks aasta viimasel nädalal. Siis viisid inimesed münte panka tavapärasest kaks korda rohkem. «Kõige suuremad ühe isiku poolt toodud mündikogused küündisid 30 000 kroonini,» lisas ta.

Talihärmi sõnul on inimeste huvi kroonimüntide panka viimise vastu endiselt väga suur ja seetõttu jäävad enamikus pangakontorites olevad iseteeninduslikud mündimasinaid kroonimünte lugema veel euro ja krooni paralleelkäibe lõpuni.

Münte saab tegelikult vahetada ka pärast paralleelkäibe lõppu, kuid müntide ülelugemine on siis oluliselt aeganõudvam.

Pangaliidu juht tuletas ka meelde, et kroonimünte saab kasutada kuni 14. jaanuarini maksmiseks ja kes soovib, võib oma viimased Eesti sendid annetada näiteks toidupangale, mille kogumiskastid on üleval kauplustes ja pangakontorites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles