Viis olulist asja, mida peab teadma gaasi- ja vinguanduri kohta

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinguandur
Vinguandur Foto: Arvo Meeks

Majapidamistes kohustuslik suitsuandur ja selle vajalikkus ei vaja enam ilmselt lahtiseletamist, küll aga ei teata sageli, et nendes kodudes, kus kasutatakse maagaasi  ehk n-ö olmegaasi, tasuks paigaldada ka gaasiandur. Nii nagu igas ahju või kaminaga kodus peaks olema ka vinguandur.

Andurid annavad valju heliga märku siis kui mürgine gaas on eluruumidesse sattunud. Kõige olulisem on seda ennetada ja selleks tuleb gaasiseadmeid regulaarselt hooldada. Samamoodi nagu kord aastas tuleb ahju ja korstna ülevaatamiseks kutsuda korstnapühkija, tuleks gaasiboilerite omanikel lasta spetsialistil gaasiseadmed üle vaadata.

Olulisimatele küsimustele annab vastused G4S tehnilise toe juht Viljar Vallner.

Mis on gaasiandur?

Gaasileketest annavad märku gaasiandurid, mille igaüks saab oma koju paigaldada. Oluline on valida õige gaasiandur. On olemas andurid, mis reageerivad vedelgaasile,  nö balloonigaasile ja on olemas andurid, mis reageerivad maagaasile, mida näiteks gaasiboilerites kasutatakse.

Kust saab, kuhu paigaldada?

Gaasiandurite hinnad algavad 15 eurost ja neid saab osta nii turvaettevõtetest kui ka tuleohutustooteid müüvatest firmadest. Enne paigaldamist on oluline läbi lugeda kasutusjuhend, kuna seal on täpselt kirjas, kuhu ja kuidas seade paigaldada ning kuidas seda hooldama peab. Kuna maagaas on õhust kergem ja levib ruumi ülemisse ossa, siis paigaldatakse vastav gaasiandur seinale ruumi ülaossa. Vedelgaasile reageeriv andur aga paigaldatakse madalamale, kuna see on õhust raskem.

Andur peaks paiknema ruumis, kus on gaasiseadmed ehk kus on gaasilekke oht. Samas ei toimi gaasiandurid niisketes ruumides, nagu vannituba.

Mida annab valveseadmetega ühendamine?

Soovitav on andurid alati valvesüsteemiga ühendada. G4Si pakutavatel anduritel on selline tehniline võimalus olemas. Valveseadmetega ühendatud gaasiandur annab ohtlikust olukorrast teada ka siis kui inimene on ise kodust ära ja saab vajadusel saata turvaettevõtte patrulli olukorda kontrollima.

Kui andur on ühendatud valvesüsteemiga, on selle häire kuuldav ka ülejäänud ruumides. Näiteks ei pruugi eramajas gaasikatlamajja paigaldatud gaasianduri häire kostuda teise korruse magamistuppa. Sellist probleemi ei teki, kui andur on ühendatud valvesüsteemi ja annab sedasi häireteate ka ülejäänud ruumidesse ning turvaettevõtte juhtimiskeskusesse, kes saab vajadusel abi välja saata.

Samuti annab valvesüsteem märku kui sellega ühendatud anduril on mingi rike või hakkab patarei tühjenema. See info  jõuab ka turvaettevõtte juhtimiskeskusesse, kes saab kiirelt koduomanikku teavitada.

Samamoodi saab koduvalve seadmetega ühendada suitsuandurid ja vingugaasiandurid.

Mis on vinguandur?

Vingugaasiandur reageerib põlemisjääkidele ehk CO-le. Kõige rohkem võib vingugaasi tekkida, kui ahju siiber liiga vara suletakse. Vingugaas võib tuppa imbuda ka siis, kui küttekeha on katkine ja hooldamata, samuti võib vingugaas eluruumidesse levida kui kasutatakse rikkis gaasiboilerit.Vingugaasiandur võiks olla igas kodus ja suvemajas, kus on ahi või kamin.

Kuhu paigaldada?

Kõige olulisem on järgida tootja poolt kaasa pandud kasutusjuhendit. Andur paigaldada madalamale, nö magamiskõrgusele – poole meetri või meetri kõrgusele. Soovitavalt igasse magamistuppa või nende lähedusse.Mõistlik ei ole seda paigaldada hästi ventileeritud kohtadesse, näiteks akna alla.

Vinguanduri hinnad algavad paarikümnest eurost ja neid müüvad turvaettevõtted, tuleohutusfirmad ja ehituskauplused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles