Kaardimaksete lähitulevik näeb ette vaid kaardiga viipamist (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Swedbank hakkab klientidele väljastama viipemakseid võimaldavaid pangakaarte ning paigaldab nende tarbeks Eestisse puutevaba tehnoloogiaga makseterminalid. Ka LHV ja Nordea lubavad selle aasta jooksul sama teha.

Swedbanki teatel hakatakse augustis klientidele väljastama pangakaarte, mis võimaldavad teha viipemakseid - see tähendab ostu eest maksmist ilma pangakaarti terminali sisestamata. Viipemaksete tegemiseks peavad lisaks kaartidele uuenema ka makseterminalid. Swedbank paigaldas esimese puutevaba tehnoloogiaga makseterminali Tallinnas Norde Centrumis asuvasse Wayne’s Coffee’sse.

«Viipemakse näol on tegemist maailmas levinud makseviisiga, mis on nüüd ka Eestise jõudmas. Esimesed terminalid paigutame kauplustesse ning söögikohtadesse, kus käib rohkelt turiste, kelle kodumaal viipemaksed juba tavapärased on. Teeme seda selleks, et terminale testida,» rääkis Swedbanki arvelduslahenduste juht Eero Treumann.

Suve lõpuks on pangal kavas uuendada terminale suuremates poodides, et sügisel uute kaartidega saaks võimalikult paljudes kohtades viipega maksta. Swedbank haldab Eestis ligi 14 000 makseterminali ning plaanis on puutevabale tehnoloogiale igakuiselt üle viia 300-500 terminali.

Viipemaksed aitavad aega kokku hoida, sest väiksemate tehingute puhul pole vaja sisestada PIN-koodi - makse teostamiseks piisab kaardi asetamisest terminali vastu. «Kuna Eestis moodustavad alla kümneeurosed maksed üle poole kaarditehingutest, siis saab esialgu kontaktivabasid makseid teha kümne euro piires. Suuremate summade korral on vajalik PIN-koodi sisestamine,» lisas Treumann.

LHV Panga jaepanganduse juhi Andres Kitteri sõnul lülitab LHV Pank esimese viipemakseid võimaldava makseterminali sisse 1. juunil. «Suve jooksul avame viipemaksetele kõik LHV makseterminalid. Tänaseks on suur osa vajalikke ettevalmistusi viipemaksete võimaldamiseks LHV Pangal juba tehtud ning viipemaksega pangakaarte hakkame väljastama sügisest,» kinnitas ta.

Nordea kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv märkis, et Nordea plaan näeb ette kontaktivaba maksekaardiga turule tulemist oktoobris.

SEB Balti divisjoni kaardivaldkonna juhi Meelis Nurga kinnitusel alustas SEB kontaktivabade kaartide väljastamist Lätis 2013. aastal ja senine kogemus on väga positiivne. «Kuna uute kaartide kasutamise eelduseks on ka kaupmehe makseterminalide uuendamine, siis on peamine fookus hetkel suunatud sellele kõigis Balti riikides,» rääkis ta.

Kontaktivabadele kaartidele üleminekut plaanib SEB järk-järguliselt järgmise aasta jooksul, kui on tekkinud enam võimekust nende kasutamiseks kaupmeeste juures.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles