Soomes võib muutuda müümata toidu annetamine kohustuslikuks (1)

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Soome parlamendiliikmed soovivad vastu võtta seaduse, mis näeb ette, et toidu annetamine muutub kohustuslikuks ja paljud söögikõlblikud toidujäätmed suunatakse heategevusse.

Hiljuti valmis seaduseelnõu, mis näeb ette, et supermarketites, söögikohtades ja pagarikodades ülejäädav toit peaks minema heategevuseks siis, kui toit on eemaldatud poeriiulitelt ning ei ole mõeldud enam müügiks, vahendab Yle.

Ühtlasi võiks see kättesaadav olla ka teistele soovijatele, sest hetkel kasutatakse ära ainult kümme protsenti müümata toidukaupade jaemüügist.

Soome toidukaupade ametiliidu ülemus Ilkka Nieminen on veendunud, et selline süsteem ei toimiks. «Poed lihtsalt ei saa toimida nii, ühtlasi ka organisatsioonid, kes toitu siis alati ootama hakkavad,» arvas ta.

Uus süsteem oleks siiski vajalik

Hetkel on Soomes olemas ainult üks organisatsioon, kes selle eest hea seisab. Hanna Kuisma ütles, et projekt «Yhteinen pöytä» aitab hetkel kätte toimetada toiduabina nädalas 15 tonni äravisatud toitu.

Seaduse eesmärgiks on kauplusi ja valdasid kaasata toidu ümberjaotamises, mis muidu muutuks prügiks. Toiduainetetööstus hetkel kutsub korrale neid Soome peresid, kes regulaarselt söödavat toitu ära viskavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles