Vaata, kuidas kindlaks teha mänguväljaku ohutust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi lapsevanem ei vastuta mänguväljaku nõuetele vastavuse eest, võiks ta siiski atraktsioonide ohutust kontrollida, enne kui lapse mängima laseb.
Kuigi lapsevanem ei vastuta mänguväljaku nõuetele vastavuse eest, võiks ta siiski atraktsioonide ohutust kontrollida, enne kui lapse mängima laseb. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Enne lapse mänguväljakule lubamist võiks lapsevanem kontrollida, kas sealsed atraktsioonid on turvalised ning korralikult kinnitatud.

Avalike välimänguväljakute ohutuse eest vastutavad nende omanikud, kuid ohutuse tagamisel on tähtis ka lapsevanema tähelepanelikkus ja teadlik tegutsemine, teatas tehnilise järelevalve amet.

Millele tuleb välimänguväljakul tähelepanu pöörata:

  • Atraktsioonid peavad olema terved ja komplektsed ning pinnase külge korralikult kinnitatud. Lapsevanem võiks neid katsuda ja liigutada, et ohutust kontrollida. Logisevate kinnitustega, purunenud või roostes atraktsioone ei tohi kasutada.
  • Atraktsioonide alune pinnas peab olema piisav, et kukkumisel lööki summutada. Asfaldi ja betooni kasutamine on lubatud üksnes võimalikust kukkumistsoonist väljapool. Atraktsiooni ümbruses peab olema piisavalt vaba ruumi, et kukkumisteele ei jääks ette midagi, mis võimalikke vigastusi raskendada võivad.
  • Kõik atraktsioonid, näiteks kõrged liumäed, osavust ja kindlat tasakaalu hoidmist eeldavad takistusrajad ei sobi igas vanuses lapsele. Lapsevanem peab ise hindama, mis on tema lapsele eakohane. Kindlasti ei tohi väikelapsi jätta järelevalveta ning mänguväljakul üksi mängimas käivale lapsele tuleb põhjalikult rääkida võimalikest ohtudest ja nende vältimisest.
  • Mänguväljaku territoorium peab olema hooldatud. Seal vedelev prügi, klaasikillud jms tuleb ära korjata ja panna selleks ettenähtud kohta.

Mänguväljaku purunenud atraktsioone ei tohi hakata ise parandama, vaid puudustest tuleb informeerida omanikku. Juhul kui mõistliku aja jooksul pole neid parandatud, tuleb sellest teavitada tehnilise järelevalve ametit või kohalikku omavalitsust. Kui mänguväljakul pole infotahvlit omaniku andmetega, aitab selle välja selgitada kohalik omavalitsus. Ohtliku atraktsiooni avastanu võiks teisi hoiatada, näiteks paigaldada selle külge teavitava sildi.

TJA viimaste aastate kontrollid näitavad, et avalike välimänguväljakute üldist seisukorda võib pidada heaks. Üksikud tuvastatud puudused on üldjuhul omanike poolt mõistliku aja jooksul kõrvaldatud. Kuivõrd mänguväljakute korrasolek võib ootamatult muutuda omanikust sõltumata, näiteks vandalismi läbi, siis on oluline, et kasutajad enne mängima asumist atraktsioonide korrasolekut kontrolliksid.

Rohkem infot mänguväljakute ohutu kasutamise kohta leiab TJA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles