Tasub teada: kuidas ökomeetodil muna keeta (3)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi muna keetmine tundub lihtne, on ikkagi vahel tulemuseks sinakas ja kuiv munarebu. Trendikamad oskavad mune keeta juba ka ökoviisil.

Eggo-munade müügijuhi Kalle Ribeluse sõnul sõltub kõik sellest, millise pehmusastmega muna keegi armastab. Alates vee keemaminekust tuleks aega arvestada järgmiselt: vedela munakollasega mune tuleb keeta 4 minutit, poolpehmeks 6,5-7,5 minutit ning kõvaks keedetud mune 9-10 minutit. Viimase puhul on ülekeetmisel oht saada hallikarva munakollasega keedumunad. Ribeluse väitel tuleb munakoor hõlpsasti lahti mitte väga värsketel munadel ja külma veega «ehmatamisel» ei ole koore eraldumisel mingit pistmist.

Ribelus rääkis, et üha enam võtab hoogu «ökomeetodil» munade keetmine. Selleks tuleb muna potti panna ja veega katta, siis potile kaas peale ja vesi kiiresti keema. Niipea, kui vesi keeb, tuleb pott tulelt tõsta, kuumus kinni keerata ning lasta munal vastavalt suurusele kaane all järelküpseda. Seejärel tuleb muna kiiresti külma vee all loputada, nii et keemisprotsess lõpeb, aga muna jääb kuumaks. Poolpehme muna saamiseks piisab 4-5 minutist järelküpsemisest, kõva munakollase saamiseks peaks laskma munal 18–23 minutit pärast keemist ja tulelt ära tõstmist kaane all vees seista.

Ökomeetod on muna keetmiseks optimaalne, kuna muna peab taluma kõrget temperatuuri ainult lühikest aega. Kaua aega kõrgel temperatuuril keetmine võib panna munavalge kokku tõmbuma ja muuta selle kummiseks, samuti teha rebu kõvaks. Kiirmeetodiga võtab keetmine vähem aega (9-10 minutit) ning hiljem jahutatakse muna kiiresti, nii et keemisprotsess lõpeb kohe.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles