«Radar»: 17-aastane Pärnu neiu võitleb oma äriga pakendamismaania vastu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendatud kaalikaviilud.
Pakendatud kaalikaviilud. Foto: Lugeja foto

Pärnu neiu Johanna Maria Tõugu on veendunud pakendite vastane. «Radar» käis Johannaga tavalises kaupluses, kus Johanna soovis osundada absurdsele pakendamismaaniale. 

«Ma juba näen neid õudukaid siin. Näiteks miks on vaja kolm piprakauna panna plastikust alusele ja siis selle ümber veel tõmmata kile? Ma lihtsalt ei saa sellest aru. Ja siis samal ajal on siin kõrval pakendamata piprad,» on Johanna hämmingus. 

«Või jällegi see «väga tore» idee - miks mitte mässida iga kapsas eraldi kilesse?» ironiseerib Johanna. «Loodus on andnud kapsale koored - see ongi looduslik pakend. Ma ei taha maksta selle eest, et plastiku nõudlus suureneks veel. Ma ei taha toetada seda süsteemi.» 

Tülgastus pakendite ja keskkonna reostamise vastu viis tüdruku mõttele, et peaks tegema pakendivaba poe. Tuli välja, et lähim selline asub Saksamaal. Pakendivaba kaupluse mõte on, et kõike müüakse lahtiselt ja inimene peab tulema oma karpide, kottide või pudelitega.

Möödunud laupäeval avaski Johanna koos oma äripartner Silver Smeljanskiga Eesti ja Põhjamaade esimese pakendivaba kaupluse Paljas Pala.  

Mida te veel ei teadnud, on see, et tuline pakenditevastane Johanna on tegelikult alles 17-aastane ja õpib Pärnu Sütevaka gümnaasiumi kümnendas klassis. Septembris kolis ta üksi vanemate juurest Pärnusse, et jätkata haridusteed just Sütevakas.  

«Hakkasin üksi elama ja siis pidin ise endale toitu hakkama soetama. Siis hakkasin läbi mõtlema, mida ma ostan. Inimesed üldse ei mõtle, mida nad ostavad. Lihtsalt meeldib või ülima impulsi ajel ostetakse. Aga ei mõelda, mis selle ostu mõju maailmale on,» selgitab  Johanna lahti oma tõekspidamisi. 

«Radar» jõudis Paljasse Palasse 48 tundi enne avamist ja inimeste ning meedia huvi sellise nähtuse vastu on suur. 

«Inimesed küsivad mult tihti, et mis mõttes müüte ilma pakendita, mida üldse niimoodi müüa saab?»  kommenteerib Silver Smeljanski inimeste reaktsioone. 

«Vastus on, et suht kõike saab müüa ilma pakendita,» kinnitab Johanna. 

«Minu jaoks tundub see absurdne kui inimene ostab pakendi, ta maksab selle eest raha. Ja siis ta maksab pakendi ära viimise ehk prügi eest ka veel,» selgitab Johanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles