Kuidas valida matkasaabast vastavalt oludele? (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkaspordi müügikonsultant Riho Vahtras ütles, et tund aega poes saabaste valikuks kulutada on täiesti normaalne.
Matkaspordi müügikonsultant Riho Vahtras ütles, et tund aega poes saabaste valikuks kulutada on täiesti normaalne. Foto: Sander Ilvest

Soojade ilmadega tahavad inimesed rohkem toast välja saada ja veeta aega roheluse keskel. Selleks, et matkakäik metsa, rappa või mägedesse hästi õnnestuks, peab valima õiged jalanõud.

Matkasandaalid
Matkasandaalid Foto: Sander Ilvest

Matkaspordi müügikonsultant Riho Vahtras jagas saapad laias laastus kuueks tüübiks. Kõige kergemateks jalutuskäikudeks sobivad matkasandaalid, mis sarnanevad tavaliste sandaalidega, kuid nende all on tugevad tallad. Alguses võivad need tunduda liiga kõvad, tegelikult aga kaitsevad jalga pinnakonaruste ja kivide eest. «Paar kilomeetrit tavaliste jalanõudega käia pole väga viga, aga päeva lõpuks oleksid jalad päris valusad,» ütles Vahtras.

Lisaks on taldadel jämedam muster ja pehmem kummisegu, mis aitab käia lahtisel pinnasel. Taldade lamellstruktuur aitab aga libisemist vältida siledal pinnal.

Erinevalt tavalistest rihmikutest on matkasandaalidel varbaosa kaitstud tugevdatud otsaga. Selliste sandaalide hinnavahemik jääb 100 euro kanti, paremal päeval võib need kätte saada ka 70ga.

Matkatossud
Matkatossud Foto: Sander Ilvest

Pärast matkasandaale tulevad jalanõud, mis katavad jala varbaotsast pahkluuni ja näevad tavaliste spordijalanõudega üsna sarnased välja, neid kutsutakse matkatossudeks. «Nendega saab minna juba koos väikse seljakotiga päevaks matkama,» selgitas Vahtras. Matkatosse eristab tavalistest jalanõudest nende veekindlus ja taldki on paksem ning jämedama mustriga.

Poolmatkasaapad
Poolmatkasaapad Foto: Sander Ilvest

Nendega samasse kategooriasse mahuvad ka poolmatkasaapad, mis näevad välja justkui matkatossud, aga on veidi kõrgema äärega, et vältida sodi saapasse sattumist ja olla natukene ka toeks hüppeliigesele, nende tald on küll paksem, kuid nad on matkasaabastest kergemad. Kui matkatossud saab kätte umbes 120 euroga, siis poolmatkasaapad maksavad 150 kanti.

Matkasaapad
Matkasaapad Foto: Sander Ilvest

Poolmatkasaabastest järgmine aste on tavalised matkasaapad, millega on võimalik selga võtta juba 15-kilogrammine või raskem kott, sest need toetavad ka hüppeliigest. 200 euro ringis maksvatel matkasaabastel on teiste kategooriatega võrreldes hulk erinevusi: neil on paksem ja jäigem tald, need on kõrgema ehitusega, paelad on tugevamad, alläärde on lisatud kummiriba, mis kaitseb nahka kulumise eest ja kogu materjal on tugevam.

Mägironimise saapad
Mägironimise saapad Foto: Sander Ilvest

Mägironimise saapad on veel uhkemad. «Need on jalas nagu lahas, et jalga ei oleks kuidagimoodi võimalik välja väänata,» ütles müügikonsultant. Lisaks on need veel jäigema tallaga, mis ei paindu peaaegu üldse, ning kummiriba on veel kõrgem. Umbes 280 eurot maksvad mägironimise saapad on kokku õmmeldud võimalikult ühest tükist, mis teeb need veel vastupidavamaks.

Alpinismisaapad
Alpinismisaapad Foto: Sander Ilvest

Kõige kõrgem tase matkajalanõude hulgas on alpinismisaabastel. Need koosnevad mitmest saapast, mis on üksteise sees, ning nende hind ulatub 750 euroni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles