Kuidas soodsalt ehitusjäätmetest vabaneda?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusjäätmed pakendite hulgas on kahjuks igapäevane asi.
Ehitusjäätmed pakendite hulgas on kahjuks igapäevane asi. Foto: AS Epler & Lorenz

Ragn-Sells toob välja mõned soovitused, millised vahendid sobivad kodus sorteerimiseks ning millised jäätmed tuleb viia jäätmejaama.

1. Sorteerimine aitab hoida kulud madalad. Soodsam viis remondijäätmetest vabaneda on need ise sorteerida ja jäätmejaama viia. Üldjuhul on jäätmejaamades puidu, metalli, betooni, kile jm eelsorteeritud asjade üleandmine tasuta ja mahult on sedasorti jäätmeid enamasti kõige rohkem.

  • + Soodsaim viis vabaneda remondi käigus tekkinud jäätmetest
  • – Nõuab vaba ruumi, kus sorteeritud jäätmeid koguda ja hoida

2. Koduse remondi tarbeks Big-Bag. Mõnevõrra kulukam, kuid mugav lahendus on koguda jäätmed ühe kuupmeetri suurusesse Big-Bag kotti, mis mahutab umbkaudu ühe toa remontimise käigus tekkivad jäätmed.

  • + Mugav lahendus väikese koguse remondijäätmete kogumiseks
  • + Saab kasutada kogu remondiperioodi jooksul
  • – Suuremate asjade jaoks jääb Big-Bag siiski väikseks
  • – Äraveovõimalused on piiratud väljaspool keskusi

3. Suuremaks ehituseks konteiner. Teistest lahendustest maksab see küll rohkem, sest konteinerite paigaldus ja äravedu nõuab eritehnikat, kuid kindlasti on tegu kõige mugavama lahendusega. Konteinerisse on lihtne asju sisse loopida, see mahutab palju ja kui see täis saab, vabanete jäätmetest nii ruttu kui võimalik, kas samal või järgmisel päeval.

  • + Mugav lahendus, lihtne tellida, lihtne kasutada
  • + Mahutab palju
  • – Kolmest lahendusest kalleim

Kuhu jäätmeid viia?

Värvid -> Jäätmejaama. Lahusti baasil toodetud värve ja pintslite puhastamiseks kasutatud lahustijääke ei tohi kallata kanalisatsiooni. Kogu need eraldi kokku ja vii jäätmejaama.

Tapeet -> Olmeprügisse. Tapeet meenutab olemuselt paberit, kuid seda on valmistamisel nii palju töödeldud, et see ei sobi paberina taaskasutamiseks. Seetõttu pane tapeet olmeprügisse.

Elektroonika -> Jäätmejaama. Vanad lambid, pliidid, puhurid, radiaatorid, pesumasinad, elektrividinad saab jäätmejaamas tasuta ära anda.

Vana mööbel -> Uuskasutuskeskusele. Kui mööbel on vähegi korralik, siis on mõistlik see mõne portaali vahendusel maha müüa või tellida uuskasutuskeskus.ee äravedu. Kui tegu on oma elu ära elanud asjaga, vii see jäätmejaama.

Kile ja papp > Pakendikonteiner. Kui remondi käigus peaksid soetama mõne uue eseme, siis üldjuhul on see pakitud kilesse või pappkasti. Vii need materjalid kindlasti pakendikonteinerisse, see on taaskasutamiseks hea materjal.

Eterniit > Jäätmejaama. Vanad eterniitplaadid sisaldavad tihti asbesti, mis on ohuks nii tervisele kui keskkonnale. Eterniit tuleb teistest jäätmetest eraldi koguda. Enne eterniidi viimist jäätmejaama kontrolli, kas seda võetakse seal vastu, sest kõigil jäätmejaamadel pole selleks luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles