Taimed, mis toimivad kodus loodusliku sääsepeletina

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed ei salli piparmünti.
Sääsed ei salli piparmünti. Foto: SCANPIX

Sääse pinisemine võib rikkuda ööune ning häirida ka muid tubaseid tegevusi. Kui pole soovi kodu tehislike spreidega üle pihustada, tasub kaaluda mõnd looduslikku varianti.

Neemi- ja kookosõli. Kui need segada 1:1 suhtes kokku, toimib segu efektiivse sääsepeletina. Neemiõli on antibakteriaalse toimega, mistõttu sobib seda määrida ka nahale. Neemi- ja kookosõli segu peletab sääski vähemalt kaheksa tunni vältel.

Eukalüpti- ja sidruniõli. Ka see looduslik segu peletab sääski ning ei juhtu midagi, kui seda ka nahale määrida. Eukalüptiõlis sisaldub tsineool, millel on samuti antiseptiline ning sääski peletav toime.

Kamper. Seda peetakse üheks võimsamaks looduslikuks komponendiks, mida sääsed ei salli. Sulge uksed ja aknad ning levita kampriõli ruumis ringi. 15-20 minuti järel võid tagasi minna sääsevabasse tuppa.

Küüslauk. See haiseb ning just see ongi põhjuseks, miks see peletab sääski ning ennetab ka teiste putukate levikut toas. Valmista näiteks küüslaugusprei: purusta mõned küüslauguküüned, keeda need ära ning kasuta saadud vedelikku akende või uste lähedale pritsimiseks. Kui sa sääski eriti vihkad ning küüslaugu lõhna talud, võid seda ka enda peale pihustada ning võid kindel olla, et jääd hammustusteta.

Teepuuõli. Sellel on häid nahka tasakaalustavaid omadusi, kuid samuti üsna intensiivne ning mitte nii meeldiv lõhn. Antibakteriaalse toimega teepuuõli võid samuti julgelt nahale määrida.

Piparmünt. Vahelduseks meeldiva värske lõhnaga taim, mille võid paigutada näiteks aknalauale, levitada toas selle aroomi või määrida nahale piparmündiõli. Alternatiivina sobib toas pihustamiseks ka mündilõhnaline suuvesi.

Lavendel. Selle lõhn on sääskede jaoks liialt intensiivne, mistõttu võib kasutada näiteks lavendlilõhnalist õhuvärskendajat või segada mõned tilgad lavendliõli oma kehakreemi sisse.

Pikas perspektiivis on aga tõenäoliselt kõige lihtsam viis tuppa istutada taimi, mis nagunii sääskedele ei meeldi ning võivad neid kauaks ajaks toast eemal hoida. Piparmünt, saialill, sidrunipuu, neemipuu ning sidrunhein aitavad tõhusalt sääskede vastu.

Allikas: The Health Site.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles