Kuhu ja kuidas paigaldada suitsuandurit? (3)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Suur osa traagilisi tuleõnnetusi juhtub öösel, kui inimesed magavad. Isegi kui lõpuks ärgata ja märgata tulekahju, võib olla juba lootusetult hilja, sest aega enda päästmiseks enam ei ole.

Enamikul juhtudel tapab aga vingugaas inimese une pealt juba enne, kui leegid tema kehani ulatuvad. Ainus, mis inimest päästa võiks on suitsuandur. Aeg-ajalt on ikka oluline meelde tuletada, kuidas suitsuanduriga ümber käima peaks.

KUHU PAIGALDADA?

  • Igasse eluruumi. Vähemalt üks suitsuandur on igas eluruumis seadusega nõutud. Kõige parem on, kui suitsuandur on paigaldatud kõikidesse elu- ja magamisruumidesse.
  • Kindlasti magamistoa ees asuvasse ruumi. Kõigepealt peaks suitsuanduri paigaldama magamistoa ees asuvasse ruumi. Olgu selleks siis koridor, esik või elutuba. Just seal avastab suitsuandur muudest ruumidest alguse saavad tulekahjud ja hoiatab magajaid enne kui suits nendeni jõuab.
  • Paigalda igale korrusele vähemalt üks. Mitmel korrusel asuvate eluruumide puhul on oluline, et igale korrusele oleks paigaldatud vähemalt üks suitsuandur.
  • Kööki ja vannituppa ära paigalda. Kööki ja vannituppa ei ole mõtet suitsuandurit paigaldada. Nendes ruumides võib see reageerida toidu- või veeaurudele ja häirida meie igapäevast elu. Köögis tuleb olla hoolikas ja toidu valmistamise ajal köögis püsida.

KUIDAS PAIGALDADA?

  • Järgi paigaldamisjuhendit. Igal suitsuanduril on kaasas eestikeelne juhend, mis annab ainuõiget informatsiooni konkreetse mudeli paigaldamise kohta. See paber tasub alles jätta, kuna sisaldab ka muud vajalikku infot – näiteks müüja kontaktandmeid.
  • Karbis on kõik vajalikud osad. Karbis on tavaliselt anduri alus, aluse kinnitamiseks kruvid tüüblid, andur ise ja patarei. Patarei tuleks enne andurisse pistmist kilest lahti võtta ja seejärel õigete klemmidega ühendada.
  • Leia paigaldamiseks sobivaim koht. Patareiga ühendatud suitsuandur tuleb paigaldada lakke, võimalikult toa keskele. Seal avastab see tulekahju kõige kiiremini olenemata tulekolde asukohast ruumis. Kaugus seintest, lampidest ja ventilatsiooniavadest peaks olema vähemalt pool meetrit.
  • Paigalda alus õigesti. Kui õige koht on välja valitud paigalda kruvide ja tüüblitega alus. Kahepoolne teip ei pea reeglina anduri raskusele vastu ja see kukub alla.
  • Vajuta kindlasti testnuppu. Peale anduri paigaldamist tuleb alati vajutada testnuppu ja veenduda, et kostab häiresignaal. See näitab, et patarei annab korralikult ühendust ja andur on töökorras.

KUIDAS HOOLDADA?

  • Vajuta testnuppu regulaarselt. Kontrolli kord nädalas kõiki koju paigaldatud suitsuandureid vajutades testnuppu. Pärast vajutamist peab kostma helisignaal. Kui nupuvajutusele helisignaali ei järgne, siis on tõenäoliselt anduri patarei tühi.
  • Jälgi, et punane lambike vilgub. Suitsuanduri punase lambikese vilkumine on omane valverežiimis andurile. See näitab, et patarei annab korralikult ühendust ja seade on töökorras.
  • Puhasta paar korda aastas tolmust. Selleks ei pea suitsuandurit isegi laest maha keerama ning kasutada võib tavalist tolmulappi või -harja või isegi tolmuimejat. Kui tolm jõuab andurisse, võib see hakata häireid põhjustama või segada anduril suitsu avastamist. Veega andurit pesta ei tohi.
  • Piiksumine annab märku patarei tühjenemisest. Kui andur piiksatab korra iga kolmekümne sekundi tagant, siis hoiatab andur patarei tühjenemise eest.

KUIDAS PATAREID VAHETADA?

  • Võta suitsuandur laest alla. Patarei vahetuseks tuleks andur laest alla võtta ja otsida üles patarei asukoht. Üldjuhul asub see anduri tagaküljel.
  • Vana patarei välja, uus asemele. Kui oled kaane lahti saanud polegi muud kui vana patarei välja ja uus täpselt samade klemmidega ühendada. Seejärel võib anduri lakke tagasi panna.
  • Vajuta testnuppu. Olemaks kindel, et patarei jäi kenasti ühendust andma, vajuta kindlasti ka testnuppu.
  • Hoolitse ka lähedaste eest. Hoolitse, et ka sinu vanemate ja vanavanemate suitsuandur oleks töökorras.

Allikas: suitsuandurid.ee

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles