Eestist leiti taas ohtlik taimekahjur (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia siku vastne.
Aasia siku vastne. Foto: Põllumajandusamet

Põllumajandusamet tuvastas järelevalve käigus aasia siku elusa vastse Hiinast imporditud puidust pakkematerjalis.

Põllumajandusameti teatel kuuluvad teatud Hiinast imporditavad kaubad (kivimid ja mõned metallitooted) alates 2013. aastast ameti kontrolli alla nende transportimiseks kasutatava  puidust pakkematerjali tõttu, mis on ohtlike taimekahjustajate riskiga.

Viimase kuu jooksul on leitud pakkematerjalidest kolm elusat organismi - Sesia sp, Apriona germari ja aasia sikk. Kahjustaja vastsed tuvastati pakendite kontrollimisel, mil neid leiti puitu näritud käikudest ja puukoore alt, oli ka ohtralt värsket näripuru. Kahjustajatega saastunud puidust pakkematerjal kuulub hävitamisele.

Aasia sikk. Foto:
Aasia sikk. Foto: Foto: EVIRA

Puidust pakkematerjal, millega võib levida ohtlik taimekahjustaja aasia sikk, on kogu Euroopa Liidu, sealhulgas Eesti loodusele on väga suureks riskiallikaks. Sellest materjalist on aasia sikk looduses kasvavatele lehtpuudele levinud Saksamaal, Austrias, Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal ja Soomes. Eestis leidis põllumajandusamet aasia siku elusa vastse esmakordselt mullu aprillis. Amet teostab lisaks kontrollile piiril ka monitooringuid looduses. Aasia sikku seni Eesti looduses tuvastatud ei ole.

Aasia sikk (Anoplophora glabripennis) on putukkahjur, kes kujutab endast tõsist ohtu loodusele, kahjustades igas vanuses lehtpuid. Aasia siku kuni viie sentimeetri pikkune vastne närib puitu sügavaid käike, mille tulemusena kasvav puu hävineb.

Kui märkad Hiina päritolu puidust pakkematerjalis kahjustajate elutegevuse jälgi, näripuru või elusaid mardikaid, teavita sellest põllumajandusameti fütosanitaaria bürood, tel 671 2648, 671 2657, e-post tea.tasa@pma.agri.ee või maakonna keskust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles