Noorte töötus on ligi 30 protsenti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neid noori tõenäoliselt töötuks jäämine ei ähvarda.
Neid noori tõenäoliselt töötuks jäämine ei ähvarda. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalministeeriumi andmetel on noorte töötuse määr viimase kahe aasta jooksul kasvanud üle viie korra ja muutunud ühiskonnas väga tõsiseks probleemiks, kusjuures eriti suur on tööta olek noorte meeste hulgas.
 


Eelmise aasta esimeses kvartalis oli noorte töötus kõige kõrgem – 40 protsenti. Kuigi kolmandas kvartalis kahanes see 28 protsendini, hindab sotsiaalministeeriumi tööpoliitika info ja analüüsi osakonna nõunik Ülle Marksoo selle liiga kõrgeks. Murelikuks teeb seegi, et eriti kõrge on töötus noorte meeste hulgas.

Mullu kolmandas kvartalis oli Eesti 20 200 töötut vanuses 15-24 aastat. Tööga hõivatuid oli samal ajal selles vanusegrupis 52 100. Ohu märk on seegi, et noorte hulgas on kasvanud pikaaegsete töötute osakaal, ulatudes juba 40 protsendini.

Üheks peamiseks noorte tööpuuduse põhjuseks on Marksoo hinnangul erialase ettevalmistuse ja kutseoskuste puudumine. Kuna madal haridustase on üheks olulisemaks töötuse riskiteguriks, on erialase ettevalmistuseta noortel inimestel väljavaated tööturule sisenemiseks ja seal püsimiseks väga kesised.

Euroopa sotsiaalfondi toel on nüüd kavas võimaldada kutseõpet neile 16-29 aasta vanustele, kes on põhiharidusega või katkestanud põhihariduse omandamise 2009/2010 õppeaastal.

Mida kauem on inimene õpingutest eemal, seda raskem on tal pooleli jäänud haridusteed jätkata. Sellised noored vajavad spetsialist sõnul tugiteenuseid, nagu psühholoogiline nõustamine, sotsiaal- ja karjäärinõustamine, tugiisiku abi ja vajadusel ka lapsehoiuteenus.

Noorte töötuse ohud:

mõju edasisele tööelule ja karjäärile,
töötuks jäämise risk tulevikus,
vaesusrisk,
oht sattuda kuritegelikule teele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles