Seitse asja, mida jalgrattur vajab (1)

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Jalgrattaga sõites ei saa endale lubada ühtegi kaheti mõistetavat manöövrit ega valesti valitud varustust, seega tuleb mõelda kõigele - alates riietusest kuni rattapumbani. Seega loetleb rattaekspert Marden Muuk üles asjad, mis igal ratturil võiks olemas olla.

Ass Saver - Kui su rattal puuduvad porilauad, aga soovid ennast kaitsta märjalt asfaldilt pritsiva sopa eest, siis just see õhukesest plastmassist volditav kaitse on selleks parim vahend. Tegemist on Rootsist pärit tootega, mis on maailma vallutanud oma lihtsa ja geniaalse lahendusega. Enim saavad kindlasti Ass Saver’ist kasu kõik jalgratturid, kes meie kliimas aeg-ajalt väikest vihmasabinat «naudivad». See on hinnatud abivahend nii sportlastele, kui ka linnas sõitjatele.

Rattapump - Valikus on nii põrandapumbad, mis kindlasti kuuluvad igal maanteeratta omaniku varustusse, kui ka pisikesed kaasakantavad pumbad, mis mahuvad taskusse või raamile. Pumba vajalikkusest saab tõeliselt aru alles siis, kui see esimest korda peaks kasutust leidma. Linnarattur peaks eelistama väikest ning lihtsat pumpa, mida on kerge kaasas kanda ja mille käsitlemine üleliia keeruline ei ole. Soovitame võimalikult kergeid ja efektiivset lahendust. 

Tagavara sisekumm - Pumbaga käib käsikäes ka varu sisekumm. Sisekummi ostmisel pead kindlasti teadma ratta rehvimõõtu - enamasti on linnaratastel kasutusel mõõt 28’’, mis tähistab jooksu diameetrit. Saadaval on ka erinevas laiuses sisekummid, nii et nende valikul tasub hoolega kontrollida, mis on rehvile märgistatud, sest mõõte ja suurusi on palju. Varu sisekummide hinnad jäävad 6 euro suurusjärku.

Rattatuled - Rattatulesid valides tasub mõelda sellele, et kas sõidad pigem linnas või metsas, sest looduses liikudes oleks vajalik suurema valgustugevusega rattatuld. Seega soovitame valida nende hulgast, mis on taaslaetavad. Kõige mugavam ja lihtsam lahendus on läbi USB kaabli, mille aku saab laadida mõne tunniga täis.

Helkurvest - Helkurvesti teine nimi on helkurjakk, kuid mõlemad aitavad kindlustada seda, et rattur õhtul turvaliselt koju jõuab. Vestide hinnad on soodsad, kuid väga efektiivsed abivahendid linnas nähtavaks liikumiseks. Saadaval on nii sportliku lõikega vestid, mis koguvad vähem tuult, kui ka tavaliselt ohutusvestid, mis on tuntud, kui autode kohustusliku lisana.

Rattakell - See on kohustuslik lisa, mis äratab tähelepanu. Rattakellasid on erinevaid, valikus on nii suuri ümmargusi retro välimusega, kui ka minimalistlike. Esimesed sobivad pigem tavaratastele, sest teevad erinevaid tirinaid ning tõmbavad paremini tähelepanu. Minimalistlikud kellad on sobilikud pigem sportratastele, sest on lihtsasti paigaldatavad ning passivad ka maanteeratastele. Rattakellade hinnad jäävad 1- 14 euro vahemikku.

Sadulakott - Sadulakotti on hea valida siis, kui rattur teab, mida sinna sisse panna. Ühes korralikus sadulakotis peaks leiduma näiteks sisekumm, kummiheeblid ja muu, mida rattur eluks vajalikuks peab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles