Uurimus: SMS-laenu firmad on oodatust vähem tulusad

Kadrin Karner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha puudumise korral tekib inimesel kergesti ahvatlus võtta kiirlaenu.
Raha puudumise korral tekib inimesel kergesti ahvatlus võtta kiirlaenu. Foto: Eero Vabamägi

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži üliõpilase Mariel Aimi sel nädalal kaitstud lõputööst selgus, et liigkasuvõtmises süüdistatud SMS-laenu firmade kasumlikkus ja selles valdkonnas makstavad palgad on arvatust väiksemad.

Nii Pärnu kolledžis kui kogu Eestis on Aimi töö esimene, milles võeti korraga uurimise alla viis SMS-laenu pakkujat ja võrreldi nende finantsnäitajaid aastatel 2009–2014.

«Minu jaoks oli suurim üllatus see, et uuritud viiest SMS-laenu firmast nelja tulusus osutus arvatust madalamaks ja makstavad palgad olid samuti madalamad, kui arvasin,» ütles Aimi töö «SMS-laenu pakkuvate Eesti ettevõtete finantsilise tulemuslikkuse analüüs» juhendaja, Pärnu kolledži õppejõud Margus Kõomägi.

Samuti oli tema sõnul ootamatu, et väga kõrge krediidikulukuse määra juures võib ette tulla aastaid, mil kasumit ei saada.

Idee just SMS-laenu firmasid uurida sai Aim juhendajalt, kes ühes sügiseses loengus pakkus välja idee, et keegi võiks nende firmade finantsilist tulusust uurida. «SMS-laen on teema, mis ei jäta kedagi külmaks. Paljud inimesed on sellega seotud olnud või teavad inimesi, kel on sellega negatiivseid kogemusi,» rääkis Aim.

Tudengi sõnul jääb paljudele selgusetuks, miks SMS-laenu firmade intressid ikkagi nii kõrged peavad olema. Teooriaid selle kohta, kust kõrged intressid tulevad, on Aimi ütlust mööda mitu.

«Ühe teoreetiku arvates lähevad intressid kõrgeks, kui väikeste laenude pakkujad peavad tegelema hästi paljude laenudega, see tekitab nende ettevõttele kõrged kulud,» selgitas üliõpilane. «Minu uurimus näitas selgelt, et kõrged intressid tulenevad eelkõige suurest riskist, mis selle äriga kaasneb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles