Mida peab jalgrattur enne sõidu alustamist teadma?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hiiu Leht

Kätte on jõudnud soojad ilmad ja paljud sõidavad iga päev jalgrattaga. Enne sõitma asumist tuleb üle vaadata jalgratta tehniline seisukord, kirjutas Hiiu Leht. Õigest seisukorrast täpsemalt räägib Kärdla politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Kaili Kiik.

Kontrollige, kas pidurid on töökorras, kas ees on valge helkur, taga punane ja mõlemal küljel kollane helkur. Veenduge, et signaalkell on kinnitatud. Pimedas või halva nähtavuse korral sõites peab rattal olema ees valge ja taga punane tuli. Need aitavad jalgratturil paremini teed näha ja samas on ta ise teistele nähtav.

Jalgratta turvavarustuse hulka loetakse ka kiivrit. Liiklusseaduse järgi on alla 16aastastel jalgratturitel kiivri kandmine kohustuslik. Samas on tervitatav, et ka täiskasvanud hoolivad endast ja kannavad jalgrattaga sõites kiivrit – see võib õnnetuse korral päästa ratturi elu ja tervise.

Kõnniteel võib sõita kuni 13aastane jalgrattur ja tema kuni kaks saatjat ning väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur. Kõigil jalgratturitel on lubatud kõnniteel sõita vaid juhul, kui sõiduteel sõitmine selle seisukorra tõttu on oluliselt raskendatud. Sõiduteel ja tänavatel võib iseseisvalt jalgrattaga sõita vähemalt 10aastane laps, kes on eelnevalt vastava väljaõppe läbinud ja kannab kaasas jalgratturi juhiluba, mille saamiseks tuleb pöörduda kooli poole.

Kõiki nõuandeid saab lugeda Hiiu Lehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles