Töötuna registreeritud inimeste arv kahaneb

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Detsembrist alates on uute vabade töökohtade arv olnud stabiilselt kõrgem aastatagusest ajast, mis on kaasa toonud vähenemise trendi registreeritud töötute arvus.

Kui 2015. aasta lõpus oli registreeritud töötute arv 8 protsenti kõrgem eelnenud aasta lõpu seisust, siis mai lõpuks on vahe aastataguse ajaga vähenenud kaks korda madalamaks. Tööturu mõningase paranemise ja sesoonsusest tuleneva suurema tööjõuvajaduse koosmõjul langes registreeritud töötute arv mais 8 protsenti ehk kokku 2400 inimese võrra. Kuu lõpus oli töötuna arvel 28 064 inimest ehk 4,4 protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel sõnas, et vaatamata suhteliselt kõrgele koondamiste arvule, on üle Eesti paljudel tegevusaladel vajadus tööjõu järele suurenenud ja töötuna registreeritud inimeste arv on kahanenud alates märtsikuust.

Kõrgeim oli mais registreeritud töötuse määr jätkuvalt Ida-Virumaal (11,2%) ja Valgamaal (8,4%) ning madalaim Harjumaal (3,1%) ja Tartumaal (3,1%). Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid mai lõpus oskustöötajad ja käsitöölised (19%), lihttöölised (19%) ning teenindus- ja müügitöötajad (16%).

Maikuu jooksul lisandus töötukassale vahendamiseks 3 protsenti rohkem tööpakkumisi kui aprillis ning võrreldes eelmise aasta maiga oli kasv lausa 44 protsenti. Kuu jooksul lisandus 5 523 uut tööpakkumist, millest 61 protsenti sisestati töötukassa portaali iseteeninduse kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 11 275.

Maikuus sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 4 988 inimest. Tööalasel koolitusel osales mais 4 034 ja tööotsingu koolitusel (tööotsingu töötoas) 1 050 inimest. Tööpraktikal osales 1 086, tööharjutusel 753 ning tööklubis 803 inimest.

Töötukassa maksis mais töötuskindlustushüvitist 11 889 inimesele ehk 35 protsenti kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 415 eurot ning hüvitisteks maksti kokku ligikaudu 4,2 miljonit eurot. Ligikaudu 137 euro suurust töötutoetust sai mais 7 786 inimest ehk 23 protsenti kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa mais 566 inimesele. Keskmine mais määratud hüvitis oli 1 853 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 1,2 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles