Kasulikke nippe, kuidas toiduaineid kauem värskena hoida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Toiduainete üleküpsemise ja seeläbi minema viskamise vältimiseks tasub järgida mõnd soovitust, et need kauem värske ja maitsvana säiliks.

1. Väldi marjade halvaksminekut. Säilita marju õhuavadega originaalpakendis ning pese läbi alles siis, kui neid tõesti kasutama hakkad. Marjade eluiga saab paari päeva jagu pikendada ka loputades neid äädikavees, kuhu on lisatud kolm osa vett ning üks osa äädikat. Kuivata marjad enne karpi tagasipanemist. Seda nippi ei tasu karta, kuna äädikavesi ei mõjuta marjade maitseomadusi.

2. Juustu säilitamiseks sobib marli. Eemalda kõvalt juustult pakend ning keera see õhukese marlikihi sisse. Õhuringlus aitab juustul värske püsida.

3. Aedviljade ja ürtide säilitamine. Pese ja kuivata aedviljad ning mähi paberkäteräti sisse, mis imab niiskust ning takistab närbumist. Ürte võid aga kohelda sarnaselt lilledega - näiteks basiilikut võib julgelt panna veega täidetud vaasi ning hoida külmkapis. Veel üks nutikas nipp on hakkida ürdid peeneks, lisada natuke vett ning säilitada neid sügavkülmas jääkuubikualuse sees. Vajadusel saad kiirelt võtta ja lisada ürdikuubiku näiteks supile.

4. Küüslauk ja sibul paberkotti. Nii küüslauk kui sibul säilivad paremini toatemperatuuril ning pimedas. Pane need näiteks õhuavadega paberkoti sisse. Kotti võid hoida nii kapis kui köögilaual, kui see on kaitstud otsese päikesevalguse eest.

5. Puuviljad juurviljadest eraldi. Õunad, pirnid, ploomid, aprikoosid jm eritavad etüleengaasi, mis kiirendab oluliselt viljade valmimist ja üleküpsemist. Kui sa ei taha, et kurk või kartul kiirelt mädanema läheks, hoia neid puuviljadest eraldi. Eraldi tasub hoiustada ka sibulat ja kartulit, kuna see kombinatsioon kiirendab samuti mõlema toiduaine riknemist.

6. Nipp banaanidele. Banaanid eritavad samuti etüleengaasi – et banaanid ei muutuks nii kiirelt plekiliseks, mähi banaanikimbu otsa ümber toidukile. Nii aeglustad nende üleküpsemist ja säilitad samas värskuse.

Allikas: Today.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles