Tasub teada: kuidas pesta ujumisriideid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Et lemmikbikiinid säilitaksid kauaks oma kaunid värvid ja elastse materjali, tasub näiteks silmas pidada, et neid ei tohiks pesumasinasse visata ega pärast pesu kuivaks väänata.

Päevitus- ja ujumisriided tuleks pesta pärast iga kandmist, sest lisaks mere- või basseiniveele sisaldavad ka päikesekaitsekreemid koostisosi, mis võivad ujumisriiete kangast kahjustada, vahendab RealSimple. Näiteks mineraalidega kehapiimad ja päevitusõlid võivad jätta kollaseid plekke, mis pärast mitmendat kandmiskorda enam maha ei tule.

Kui käid basseinis ujumas, kehtib sama reegel – basseinivees sisalduv kloor on ujumisriietele suurem vaenlane kui soolakas merevesi ning muudab kanga värvid sagedasel ujumisel kiiresti tuhmiks.

Eelista ujumisriiete pesemisel käsitsipesu ning õrnadele kangastele mõeldud pesuvahendit. Meeste ujumispüksid võib samas julgelt ka pesumasinasse visata, kuna nende materjal sisaldab vähem elastaani ning on masinpesule vastupidavam. Kui oled kodust eemal ning pesuvahendit pole käepärast, loputa ujumisriideid lihtsalt jahedas puhtas vees.

Ujumisriiete pesemisel on kasu ka äädikast. Alustuseks täida (kraani)kauss jaheda veega ning lisa sinna korgitäis äädikat. Leota ujumisriideid pool tundi äädikavees ning loputa seejärel jaheda veega. Ujumisriideid ei tohiks kunagi veest kuivaks väänata, kuna see kahjustab kanga kiude. Pane pigem need puhta kuiva käteräti sisse, rulli see kokku ning pigista õrnalt üleliigne vesi sellest välja.

Veel tähelepanekuid:

  • ära leota ujumisriideid üleöö, kuna see kahjustab kanga kiude;
  • ära lase riietel kuivada otsese päikesevalguse käes, kuna see tuhmistab kanga värve;
  • ära pane ujumisriideid kuivatisse, kuna sealne kuumus vähendab nende elastsust;
  • ära kuivata ujumisriideid metallvarrastega pesurestil, kuna see võib jätta neile metalsed plekid või kanga välja venitada;
  • ujumisriideid kandes ära istu kõval ja karedal pinnasel, pigem kata see rätikuga, et kangas pinnase vastu ei hõõrduks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles