Katse: kas kodumaine maasikas on oma hinda väärt? (1)

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Testis osalenud maasikad.
Testis osalenud maasikad. Foto: Sander Ilvest

Viimaks on käes aeg, mil Eestis saab süüa kodumaiseid maasikaid. Kas Eesti maasikas on ka oma märksa kallimat hinda väärt, uuris Postimehe tarbijatoimetus.

Kui veel paari nädala eest sai turul valida viiest riigist pärit marjade seas, siis suve edenedes oli valik napiks jäänud. Nõmme turul müüdi Kreeka ja Poola marju, viimane olevat müüja kinnitusel väga magus, Eesti  sortidest Sonatat ja uut sorti Elianny. Hindamine toimus viiepalli süsteemis.

Foto: SANDER ILVEST/

Eesti sort Elianny

Tegu on uusima sordiga, mis rahvakeeli pidi tähendama Põrsa Roosa.  Esimene testija pakkus, et tegu on kindlalt Eestist pärit maasikaga «Siin ei saa küll ühtki kahtlust olla,» sõnas testija. Veel anti maasikale kommentaare:  «Täitsa maasikas, mis maasikas, õige värk.» Leidus ka vastanuid, kes arvasid, et toode on liiga vesine või liialt happeline. Siiski lõpptulemusena soovis enamik antud toodet osta.

Foto: SANDER ILVEST/

Kreeka maasikas

Üksmeelselt  arvasid testijad, et tegu on väga magusa maasikaga, mis on  veidike vesine. «Veidi jääb mulje, et toode oleks just kui natukene pahaks läinud, ta jätab sellise imeliku järelmaitse,» rääkis üks testija. Veel leiti, et toode on kunstliku maitsega ning mainiti ära, et esimest  sorti see kindlasti ei ületa.

Foto: SANDER ILVEST/

Eesti sort Sonata

Tegu on ilmselt ühega vähestest sortidest, mida kõik teavad. Põhiliselt arvati,  et mari on väga hea ja magus. «Nii mõnus, metsmaasikamaitsega, magus ja suusulav, lemmik».  See sort oli vaieldamatult kõigi lemmik ja enamik oleks seda kindlasti ostnud.

Foto: SANDER ILVEST/

Poola maasikas

Nende marjade müüja kinnitusel on tegu väga magusate marjadega. Maasikad jäi kindlasti silma  oma suurusega. Hinnangud ei olnud kuigi head:  vesine, hapukas, halb, nagu oleks külmutatud maasikas. Kuigi enamik arvas, et Poola sort jääb pigem maitsetuks või hapuks, siis leidus ka neid, kellele see meeldis.

Maasikaid testis 13 inimest ja kõige enam tunti ära Eesti maasikasordid ning enam eksiti  Kreeka ja Poola marjade äratundmisel.  Maasikaralli võitjaks osutus aga Eesti vana hea  Sonata, mis sai keskmiseks hindeks 4,8. Sonata maasikasordile järgnes Elianny ehk Põrsa Roosa 3,7ga , 3,5 hindega jäi kolmandale kohale Poola sort Väga Magus ning viimaseks jäi Kreeka maasikas hindega 2,7.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles