Parvlaevade sõidugraafik suursaarte liinidel tiheneb

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivastu sadam.
Kuivastu sadam. Foto: Külliki Rooväli/Postimees/Scanpix

Väinamere Liinide teatel käivituvad alates 20. juunist Rohuküla-Heltermaa ja Kuivastu-Virtsu liinil tihedamad sõidugraafikud, mis kestavad vähemalt 21. augustini. Mõlemal suursaarte liinil teevad ülesõite kolm laeva.

Kuivastu-Virtsu liinil on jaaninädalal plaanis 416 reisi, nii nagu ka suve tippajal 11. juulist 7.augustini. Senises kevadgraafikus oli 300 reisi nädalas. PL Hiiumaa kannab põhigraafikut ja teeb tööpäevadel 32 reisi, parvlaevad Mercandia ja Ionas sõidavad üheaegselt vastamisi ja teevad kumbki 12 reisi ajavahemikul 10:20-19:50.

20. juunil parvlaev Ionas veel liinile ei lähe, sest ootab kullerfirma tarnesegaduste tõttu viimaseid vajalikke varuosasid tehniliste rikete lahendamiseks. Ionas alustab reisidega 21. või 22. juunil.

Parvlaev Hiiumaa ja Mercandia suudavad praegu graafiku kohaselt kõik soovijad ilma ooteaegadeta üle vedada. Reisijad saavad valida sobiva sõiduaja tihedast graafikust.

Rohuküla-Heltermaa liini suvine tihedam sõiduplaan muudab mõnede reiside väljumisaegu. Lisaks parvlaevadele Regula ja St Ola on liinile lisatud Harilaid. 

Kokku on Hiiumaa graafikus 190 reisi nädalas. Tööpäevadel toimub 22 reisi, reedel ja pühapäeval 24 reisi. Igapäevaselt on graafikusse lisandunud südaööl väljuvad reisid ning reedel ja pühapäeval ka reisid kell 1:30 öösel.

Alates 27. juunist toimub esmaspäeviti Rohukülast reis kell 4:30, mis on pühapäevase kella 1:30 väljumise asemel.

PL Harilaid hakkab väljuma kümme minutit pärast põhilaeva. Harilaiu reiside ees olevale põhilaeva reisile lisatakse selle võrra juurde broneeringumahtu, mis võimaldab müüa senisest rohkem e-pileteid. Harilaid hakkab eeskätt vedama kõrgeid sõidukeid, et tagada rippteki maksimaalne kasutamine põhireisidel. Põhilaevale ostetud e-piletiga sõidukeid võib vastavalt vajadusele laadida ka Harilaiule. Laadimise täpsem korraldus igal reisil sõltub sõidukite suurustest ja selle jaotuse teevad laevameeskonnad kohapeal.

Väinamere Liinide broneeringute statistika näitab, et jaanide ajal hakatakse mandrilt saartele liikuma juba 21. juuni õhtul ning sel suunal toimub tihedam liiklemine kuni 24. juuni ennelõunani. Samamoodi toimub sõit saarelt mandrile ühtlaselt 24. juuni pealelõunast kuni 27. juuni pealelõunani. Seega hajuvad sõidukid nende päevade peale laiali.

Kõige rohkem sõitjaid prognoositakse pühapäevaks, 26. juuni päevaks nii Kuivastu kui ka Heltermaa sadamatesse, mil võivad tekkida lühiajalised ooteajad.

Väinamere Liinid palub e-pileti omanikel kindlasti tulla sadamasse oma õigele reisile, nii aitab igaüks omakorda kaasa sujuvale ja ooteaegadeta laevaliiklusele. Reisidele, mis on e-pileti kalendris märkega «Pilet sadamakassast», on e-pileteid ette müüdud keskmiselt 50-70 protsendi ulatuses laeva mahust, ülejäänud osa laevast täidetakse igal reisil üldjärjekorrast sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles