Kõige rumalamad vead, millega suvel oma nutiseadet kahjustad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannaski tasub ettevaatlik olla ning hoiduda nutiseadet otsese päikesevalguse kätte jätmast. Ohtu põhjustavad ka liivaterad.
Rannaski tasub ettevaatlik olla ning hoiduda nutiseadet otsese päikesevalguse kätte jätmast. Ohtu põhjustavad ka liivaterad. Foto: Panther Media/Scanpix

Suvisel ajal liiguvad inimesed aktiivsemalt ringi matkates, rannas ja vabaõhuüritustel käies. Sageli võib liigne napsutamine või hooletus lõppeda sellega, et pillad nutitelefoni kuivkäimlasse või kukud seadmega koos vette.

Tele2 statistika kohaselt juhtub suvesooja saabudes mobiiltelefonidega 70 protsenti rohkem õnnetusjuhtumeid. Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul hakkas mobiiltelefonide ja tahvelarvutitega juhtunud õnnetuste raporteerimine hüppeliselt tõusma juba aprillis ning muutus veelgi aktiivsemaks maikuus. See on märk sellest, et suvesooja saabudes liiguvad inimesed rohkem ringi ning harrastavad ekstreemsemaid vabaajategevusi.

Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf lisas, et varasemate aastate kogemuse põhjal on just jaanipäev aasta tippaeg mobiiltelefonist ilmajäämisel. «Enim telefone saab kahjustada vee ja niiskuse tõttu, sest jaanipäevad kipuvad olema vihmased. Lisaks kukub uskumatu hulk inimesi jaaniööl koos mobiiltelefoniga vette (paadist, sillalt, muulilt, ojakaldalt jne) või läheb taskus olevat telefoni unustades riietega ujuma,» kirjeldas Neudorf.

Ta märkis, et sageli on jaanipäeva järel uue telefoni ja SIM-kaarti soetamise põhjuseks ka see, et telefon kukkus püksitaskust jaanikuplatsi kuivkäimlasse. 

Sirli Seliov paneb inimestele südamele, et nutitelefonidesse ei tohiks suhtuda nagu nuputelefonidesse. «Kui Nokia 3310 pidas vastu peaaegu kõigele, siis nutitelefonid on parasjagu õrnad ega ole mõeldud ekstreemsetes oludes kasutamiseks,» tõdes ta. Tema  kinnitusel on nutiseadmetel hiljuti esinenud enim probleeme kukkumise tagajärjel katkiste ekraanide ja niiskuskahjustusega.

«Niiskuskahjustused on tingitud telefoni vihma kätte unustamisest, taskust vette libisemisest, higistamisest või väikelaste kätte sattumisest – imiku ila võib tunduda ohutu, ent on telefoni avaustest sisse sattudes hukutava toimega,» rääkis ta.

Enamikel telefonidel on tema sõnul juba sees niiskusindikaator. «Kui katkine seade viiakse hooldusesse ja ekspert selle seal lahti võtab, siis on värvimuutusest kohe selge, et telefon on jäetud niiskuse meelevalda ja garantii kulusid ei kata,» tõdes Seliov.

Pea meeles:

  • Ekraani kahjustavaid liivaterasid ja muid ohustavaid väliseid tegureid aitab vältida veekindel telefonikott, mida saad kasutada mitu hooaega;
  • Ülekuumenemise ja ekraani liimist lahtituleku vältimiseks leia telefonile koht päikese eest varjus;
  • Telefoni kukkumisest põhjustatud ekraanimõrade vastu aitab õhukesest kaitsekilest efektiivsemalt kaitseklaas;
  • Higikahjustuste vältimiseks hoia telefoni sportides kehast eemal, spordipluusi taskus või telefoni ümbriskotis;
  • Kui telefon saab niiskust, eemalda koheselt sellelt aku ning vii telefon hooldusesse, et ära hoida pöördumatuid kahjustusi, mille remont läheb kulukamaks kui uue seadme ostmine.
  • Suur hulk telefone läheb kaduma, kuna pudeneb lahtisest taskust märkamatult välja. Seega hoia telefoni turvaliselt tõmbluku, nööbi või muu kindla kinnitusega suletavas taskus. Pükste tagatasku on eriti halb koht, kuna pikanäpumeestel on suuremas rahvahulgas üsna kerge telefoni sealt näpata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles