Mees kahtleb õlle kõrvale müüdavate päikeseprillide kvaliteedis (2)

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Olger märkas paar nädalat tagasi reklaami, kus seisis, et kolme A. Le Coq Premiumiga on võimalik kaasa saada ka päikeseprillid. Tootega lähemalt tutvudes tekkis meesterahval tunne, et tegu võib olla praagiga.

«Märkasin reklaami, et kolm õlu ja päikeseprillid maksavad kokku 8,10 eurot. Päikeseprillid oli ainus põhjus, miks ma üldse õlut ostsin,» kostis mees.

Kuid kodus asja uurides tundus Olgerile, et toode ei vasta standardile ISO 12312-1. «Seega, kui toode ei vasta kehtivale CE standardile, siis ei ole seda lubatud levitada ja seega olen langenud tarbijat eksitava reklaami ohvriks,» kahtlustas Olger.

A. Le Coqi tootejuht Pilvi Teringu sõnul on päikseprillid tellitud firmast ROI OÜ, mis on Eesti üks suurimaid ja pikaajalisemaid äri- ja reklaamkingituste alal tegutsevaid firmasid. «Firma tegeleb antud alal juba alates aastast 1992 ja oleme kindlad, et OÜ ROI ei tarni oma klientidele praaktooteid,» sõnas Tering.

«Olen firma esindajaga antud küsimuses suhelnud ja esimesel võimalusel saadame kliendile kõik vajalikud dokumendid, kust tal on võimalik saada soovitud teavet prillide kohta,» märkis Tering.

Tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnas, et kõik tarbijale müüdavad või kaasa antavad tooted peavad vastama kehtestatud nõuetele. «Siinkohal ei ole mingisugust erandit sellel, kas või millist summat on tarbija toote eest tasunud, kuna reeglid on ühesugused,» lausus Turetski. Kuna tarbija on ameti poole pöördunud, antakse talle ka konkreetne vastus, kuid see võtab aega.

Ta selgitas, et päikeseprillid on isikukaitsevahendid ning neile peab olema kantud vastavusmärgis. «Vastavusmärgis tuleb kanda igale valmistatud isikukaitsevahendile nii, et see oleks nähtav ja loetav isikukaitsevahendi eeldatava kasutusaja lõpuni,» lausus Turetski. Ta lisas, et vastavusmärgise kandmisega tootele kinnitab tootja, et toode vastab kõigile antud isikukaitsevahendile kehtestatud nõuetele.

«Päikeseprillid peavad muuhulgas vastama standardite ISO 12311 ja ISO 12312 nõuetele, seetõttu tulenevad ka standardist nõuded päikeseprillide märgistamisele,» lausus Turetski.

Ta märkis, et iga päikeseprilliga peab kaasas olema järgmine teave.

  • Mudeli tunnus (nt numbrikombinatsioon, nimetus)
  • Tootja nimi ja aadress
  • Viide standardile ISO 12312
  • Filtritüüp
  • Filtri kategoorianumber, märgitakse eelistatult raamile või klaasile. (Kategoorianumber on vahemikus 0-4)
  • Filtri kategooria kirjeldus kas sümbolina ja/või sõnalise kirjeldusena. Sümbol peab olema vähemalt 5mm kõrge.


Piirangud kasutamisel (peab sisaldama vähemalt järgmist).

  • Ei ole mõeldud otsese päikese vaatluseks
  • Ei kaitse kunstlike valgusallikate eest nt solaarium
  • Mitte kasutada kui kaitseprille mehaanilise löögi kaitseks
  • Mõni muu piirang, mida tootja on pidanud vajalikuks teavitada nt tõusnud või langenud läbipaistvus fotokroomsete prillide puhul madalatel või kõrgetel temperatuuridel või vähese valguse tingimustes.

Kui filter ei vasta vajalikele nõuetele autojuhtimises ja filtri kategooria 4 puhul hoiatus: «Ei ole sobilik autojuhtimiseks ja teel kasutamiseks.» Hoiatus märgitakse kas sümbolina ja/või sõnalise kirjeldusena

Kui filtri valguse läbilaskevõime on väiksem kui 75 protsenti ja suurem kui 8 protsenti, peab olema järgmine hoiatus: «Ei ole sobilik autojuhtimiseks hämaras või öösel» või «Ei ole sobilik autojuhtimiseks öösel või tuhmi valguse tingimustes.» Sama hoiatus peab olema fotokroomsetel prillidel, mille valguse läbilaskevõime on hämarates tingimustes väiksem kui 75 protsenti.

Kui on asjakohane, siis juhised hooldamiseks ja puhastamiseks, kui vale puhastusvahendite kasutamine võib kahjustada päikeseprille ja nimekiri kahjustavatest toodetest, mis ei ole sobilikud puhastamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles