Lugeja küsib: millised on ohud murutraktoriga töötamisel?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«Minu suviseks tööks on mitmete haljasalade ja mõisaparkide hooldamine, seega suurema osa tööst teen murutraktoriga. Millised on selle töö puhul kõige suuremad ohud?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Rein Reisberg.

Arvatakse, et muru niitmisel on suurim oht see, kui töötaja jalg või käsi jääb masina lõiketera ette. Tööõnnetusi analüüsides on paljud juhtumid hoopis seotud murutraktori transportimisega, näiteks olukorras, kus seda on vaja paigutada autole või haagisele, et sõita teise kohta niitma. Näiteks juhtus tööõnnetus, kui auto kasti sõites libises kaldtee murutraktori ratta alt ära ja töötaja jäi kukkudes traktori alla. Kaldtee peab olema teostatavaks tööks piisavalt tugev, stabiilne ning sobiliku kaldega, nii nagu kasutusjuhendis ette on nähtud (üldjuhul kümme kraadi).

Nõlvadel niites tuleb sõita sujuvalt, pöörates tähelepanu küngastele ja lohkudele ning niita nõlvaga risti. Ka siis tuleb olla ettevaatlik, sest juht võib kaotada masina üle kontrolli ja seade võib ümber paiskuda, mille tagajärjel võib töötaja saada traktorilt löögi või jääda selle alla. Viimane lõppeb tavaliselt raskete kehavigastustega, sest murutraktorid kaaluvad ligikaudu 200 kilogrammi.

Tänapäevased murutraktorid on varustatud erinevate ohutusseadistega, et vältida kasutaja kokkupuudet lõiketeradega. Kasutaja peab jälgima ohutusseadiste korrasolekut ning keelatud on nende eemaldamine. Murutraktoriga töötades tuleb kindlasti kasutada ka kuulmiskaitsevahendeid, sest töötamise ajal võib müratase ulatuda kuni 100 dBA. Selline müra võib kahjustada kuulmist juba veerand tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles