Kuidas lahti saada tüütutest veini- ja sinepiplekkidest? (1)

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plekid
Plekid Foto: Toomas Huik

Ameerika tarbijatestide veebileht Consumer Reports jagab asjalikke nippe, mis aitavad eemaldada punase veini, närimiskummi ja sinepiplekke ilma kangast kahjustamata.

Nii mõnigi on tunda saanud punase veini pükstel ning püüdnud neid omal käel välja saada, juhul kui pesuvahendit pole käepärast. Sealjuures ei tasu igaühe soovitusi uskuda, sest alati ei pruugi need tõele vastata.

Sinep

Esmalt tuleks riietele kukkunud sinep noaotsaga ära kraapida, et laialivalgumine lõppeks. Kõige paremini saab sinepiplekist jagu, segades kokku ühe teelusikatäie nõudepesuvahendit tassitäiega sooja veega. Segu tuleb valada plekile, hõõruda laiali ning seejärel loputada. Seejärel tuleb jätta kangas paariks tunniks päikese kätte kuivama, sest sinepis olev kurkumiin reageerib päikese valgusele valgendavalt ja seega kaob ka riietelt.

Punane vein

Kõigepealt tuleks ignoreerida soovitust plekk valge veiniga maha pesta või kasutada eemalduseks suhkru-sooda segu, sest need annavad vaid kiire, kuid mitte püsiva efekti. Esmalt tee plekk veidike märjaks ning seejärel kuivata köögirätikuga. Võta kaks tassitäit sooja vett ning lisa paar teelusikat nõudepesuvahendit, sega need kokku ning hõõru plekki švammiga. Kui kangas on veel märg, kanna selle peale kolmeprotsendilise sisaldusega vesinikperoksiidi ning seejärel lase plekil päikesevalguse käes kuivada.

Närimiskumm

Kõige suurem viga nätsupleki eemaldamisel on kanga pesemine, külma kätte jätmine ning kanga hõõrumine, sest nii võib kangast hoopis tugevalt kahjustada. Ainus, mida sa vajad, on tugev spordisalv - näiteks Bengay. See  on valuvaigistav geel, mis sisaldab metüülsalitsülaati, mis omakorda lahustab närimiskummi baasmaterjali.

Pleki eemaldamiseks tuleks võtta föön, nätsu sellega kuumutada ning seejärel kraapida noaotsaga nii palju kui võimalik. Seejärel tuleb plekki hõõruda spordisalviga ning eemaldada sulguriga gripkoti abil kangasse jäänud salvi- ja nätsujäägid. Gripkott on selleks parem kui tavaline pabersalvrätik, sest näts on sellega keemiliselt paremini kontakteeruv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles