Üle 400 000 inimese saavad uuendada ID-kaardi sertifikaate

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

2014. oktoobrist 2015. aasta oktoobrini väljastatud ID-kaartide omanikud saavad uuendada kaartide sertifikaate, et tagada nende senisest suurem turvalisus.

Uuendamiseks tuleb lehelt installer.id.ee laadida alla ID-kaardi tarkvara, paigaldada see arvutisse ning järgida selle poolt antavaid juhiseid. Uuendamise käigus paigaldatakse kaartidele uued sertifikaadid, mis tuginevad senisest tugevamal SHA-2 algoritmil.

Koos tugevama krüptograafia kasutuselevõtuga tehakse uuendamise käigus korda ka need kaardid, mille isikusertifikaadid ei vasta suurte tarkvaratootjate oluliselt karmistunud tõlgendusele standarditest.

Kauguuendamise võimalus loodi selleks, et tagada ka tulevikus Eesti ID-kaardi koostoimimine pidevalt uuenevate operatsioonisüsteemide ja veebibrauseritega.

Kui tarkvara uuendamiseks võimalust ei paku, siis pole selle kaardi sertifikaatide uuendamise aeg veel käes. Praeguseks on sertifikaadid uuendanud 7000 kasutajat.

Kui kaardi kauguuendus ebaõnnestub, siis tuleb esmalt küsida nõu ID-abiliinilt, kirjutades aadressile abi@id.ee või helistades 1777 või +372 677 3377.

Kui see tulemust ei anna, võib sertifikaatide uuendamiseks pöörduda politsei- ja piirivalveameti teeninduspunkti. Kui uuendus pole võimalik ka seal, siis väljastatakse kasutajale uus kaart.

Uuendamine toimub järkjärguliselt ja peaks jõudma iga kasutajani selle aasta jooksul. Kokku saab praegu uuendada 413 000 kaardi sertifikaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles